Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Záujem o vstup do armády sa zvýšil

Minister obrany František Kašický
Minister obrany František Kašický

BRATISLAVA - Záujem o vstup do ozbrojených síl vzrástol. Podľa ministra obrany Františka Kašického môže za to aj novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorá nadobudla platnosť od prvého júla tohto roku.

"Novela zákona mala veľmi veľký vplyv na regrutáciu v ozbrojených silách SR pretože súčasná armáda je plne profesionalizovaná a je potrebné neustále doplňovanie nových príslušníkov," skonštatoval na dnešnej tlačovej besede šéf rezortu obrany. Novela zákona znamená pre profesionálnych vojakov určité výhody, ako napríklad príplatky na cestovné či na bývanie, povedal Kašický.

Novelou zákona chce ministerstvo docieliť zvýšenie konkurencie na pracovnom trhu, preto prináša vojakom výhody nielen počas vojenskej služby, ale aj po jej skončení. Minister konštatoval, že zavedením novely došlo okrem zvýšeného záujmu o vojenskú službu aj k celkovej stabilizácii aktívne slúžiaceho personálu. Rezort obrany tak splnil stanovenú úlohu pre rok 2007.

O prácu v armáde podľa Kašického prejavilo tento rok záujem 14 000 ľudí. "Do vojenskej služby bolo tento rok prijatých 765 osôb aj keď pôvodný plán bol 760 osôb". Armáda má záujem aj o ženy, avšak v obmedzenom počte. "Z celkového počtu uchádzačov o vojenskú službu tvorili jednu tretinu ženy," dodal.

Podľa Kašického až 47 percent príslušníkov armády je vo veku 16 až 20 rokov, 31 percent je vo veku 21 až 25 rokov a 22 percent sú ľudia od 26 do 35 rokov. Na záver minister Kašický predstavil stratégiu regrutácie do armády aj na rok 2008 - 2010. "Ak máme záujem na tom, aby sa tento proces regrutácie nezastavil, je potrebné pokračovať v popularizácii vojenskej služby." Pre vyššiu účinnosť chce ministerstvo preniesť regrutačné aktivity aj na jednotlivé regionálne útvary. Ďalším dôležitým krokom je podľa ministra vytvorenie efektívnejších podmienok pre vzdelanie regrutovaných občanov.

"Ďalšia záležitosť je podpora materiálno-technického a finančného zabezpečenia regrutačného procesu a regrutačných stredísk, pretože tí potrebujú tiež vytvorené podmienky, aby mohli fungovať v ďalších rokoch," skonštatoval na záver minister.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu