Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

S vývojom Slovenska je spokojných menej ľudí ako vlani

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - So smerovaním slovenskej spoločnosti bolo na jeseň spokojných menej ľudí ako vlani. Počet nespokojných navyše prevýšil počet optimistov.

Vyplynulo to z dnes zverejneného prieskumu agentúry Focus a Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Podľa inej ankety Focusu pre Hospodárske noviny bola však väčšina Slovákov spokojná s končiacim sa rokom 2007.

S vývojom Slovenska bolo túto jeseň podľa IVO nespokojných 48 percent oslovených, čo je o 12 percentuálnych bodov viac ako v rovnakom období vlani. Naopak, optimisticky hodnotilo smerovanie krajiny 44 percent ľudí, teda o desať percentuálnych bodov menej ako počas vlaňajšej jesene. Osem percent opýtaných situáciu nevedelo posúdiť, uviedli autori prieskumu.

Najväčšiu skupinu optimistov tvorili priaznivci vládnej strany Smer-SD. 67 percent z nich bolo s dianím v krajine spokojných. Pozitívne hodnotilo vývoj na Slovensku aj 61 percent stúpencov SNS. Sympatizanti tretej vládnej strany ĽS-HZDS boli rozdelení na dve rovnaké skupiny po 44 percent.

Naopak, negatívne podľa ankety vnímali celospoločenské dianie priaznivci opozície. Najmenej spokojní boli stúpenci KDH, 69 percent z nich odpovedalo, že Slovensko sa neuberá správnym smerom.

Focus zbieral údaje do ankety na prelome októbra a novembra. Podľa iného prieskumu tej istej agentúry zo začiatku decembra, ktorý dnes zverejnil denník Hospodárske noviny, však väčšina ľudí považovala končiaci sa rok 2007 za priaznivý. Tento názor mali takmer dve tretiny opýtaných, opak si myslelo 34 percent ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu