Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo obrany stoplo gigantický nákup: Nákup vozidiel musí počkať

Jaroslav Naď zrušil verejné obstarávanie na nákup vozidiel 4x4. Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď zrušil verejné obstarávanie na nákup vozidiel 4x4. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnešné rokovanie vlády malo v programe aj návrh ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorým sa bude rušiť nákup obrnených vozidiel 4x4. Nákup schválil ešte kabinet Petra Pellegriniho. Ide tak o zrušenie miliónového nákupu a zrejme to nezostane len pri vozidlách 4x4.

"Bolo to šité horúcou ihlou a tie vozidlá nie sú prioritou," povedal po dnešnom rokovaní vlády šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. Išlo tak o nákup vyše 400 menších obrnených vozidiel 4x4 v celkovej hodnote 321 miliónov eur. Naď ešte ako opozičný poslanec kritizoval podmienky výberu dodavateľa, ktoré boli podľa neho nastavené v prospech konkrétneho druhu vozidla.

Ministerstvo obrany stoplo gigantický
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podmienky výhodné len pre istého výrobcu

V tomto kontexte sa spomína tender, ktorého podmienky mali byť stanovené v prospech vozidla Gerlach. Vyrába ho skupina HTC Investments. Pod jej značkou sa napríklad vyrábajú aj traktory značky Zetor. „V súčasnej dobe Ministerstvo obrany SR prehodnocuje potrebu zabezpečenia jednotiek OS SR predmetnými vozidlami vzhľadom na plnenie dlhodobého a programového plánu Ministerstva obrany SR,“ zdôvodnilo MO SR v materiáli.

Okrem toho Naďov rezort plánuje navrhnúť pozastavenie nákupu bojových vozidiel 8x8. Pri nákupe radarov je situácia iná a ministerstvo chce pokračovať a stále platí aj zmluva na nákup amerických stíhačiek F-16.

Viac o téme: 4x4NákupVerejné obstarávanieJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu