Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vláda schválila Správu o plnení cieľov Národného programu podpory zdravia

Vláda na svojom zasadnutí v stredu schválila Správu o plnení cieľov Národného programu podpory zdravia
Vláda na svojom zasadnutí v stredu schválila Správu o plnení cieľov Národného programu podpory zdravia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda na svojom zasadnutí v stredu schválila Správu o plnení cieľov Národného programu podpory zdravia z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Zároveň však bude musieť šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) do konca budúceho roka vypracovať jeho aktualizáciu.

Materiál ako jeden z cieľov národného programu uvádza, aby sa využili všetky možnosti primárnej prevencie na zníženie výskytu nádorov či aby sa vhodnými metódami sekundárnej prevencie znížila úmrtnosť, čo v praxi znamená zabezpečiť diagnostiku nádorových ochorení krčka maternice, prsníka, hrubého čreva a konečníka v predklinickom, včasnom štádiu, keď je možné dosiahnuť vyliečenie pacientov.

V rámci vyhodnotenia cieľov materiál odkazuje na početné mediálne výstupy k tejto problematike či celoslovenskú kampaň Črevo tour v spolupráci s Europacolonom alebo na spoluprácu s Ligou proti rakovine. Ako novinku priniesli Národný onkologický register (NOR) SR a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) prognózy vývoja výskytu zhubných nádorov v SR, ktoré siahajú až do roku 2030.

MZ SR v spolupráci so všetkými zdravotnými poisťovňami, odborníkmi a pacientskymi organizáciami zaviedlo štátom riadený skríning v oblasti prsníka, kolorekta a cervixu pomocou pozývacích listov, v prípade skríningu rakoviny hrubého čreva aj zasielanie testu na okultné krvácanie na základe vedeckých dôkazov.

Cieľom bola aj prevencia detskej obezity

Cieľom národného programu však boli napríklad aj aktivity prevencie detskej obezity. Tie sa priebežne napĺňajú cieleným štátnym zdravotným dozorom so zameraním na monitoring obsahu kuchynskej soli v pokrmoch, školským mliečnym programom či projektmi zameranými na zdravý pitný režim, prípadne podporou zdravých školských desiat. V roku 2017 sa zrealizoval pilotný projekt TAD - Tabak, alkohol, drogy školského prieskumu u žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl a  študentov stredných škôl.

Do plnenia cieľov Národného programu podpory zdravia sa zapojili prostredníctvom svojich programov okrem MZ SR aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR či Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Viac o téme: ZdravieVládaSchválenieRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu