Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KAKUZA KUCIAK Čítala sa Threema! Preberajú sa zuby Zsuzsovej, aj údajná objednávka Kočnerovej vraždy

Marian Kočner na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Zobraziť galériu (2)
Marian Kočner na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka bolo prerušené do utorka, kedy sa bude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema medzi obžalovanými Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Podľa splnomocnencov poškodených dokazuje, že spoločne zosnovali vraždu novinára.

Aktualizované o 16:30 

Hlavné pojednávanie je prerušené do 1. júna 2020.

Aktualizované o 16:00

Po prečítaní správ s Tóthom sa pokračuje s komunikáciou z Threemy, ktorú navrhol oboznamovať splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Rovnako ako prokurátor číta komunikáciu s Alenou Zsuzsovou, avšak iné pasáže.

Aktualizované o 15:45

Prokurátor čítal aj správy medzi Petrom Tóthom a Marianom Kočnerom. „Prosím Ťa, ešte mi daj vytiahnuť tieto dve osoby. K nim by nemal byť problém zohnať aj fotokópiu pasu,“ písal Kočner osobe označenou ako „n“. O dve minúty neskôr poslal Tóthovi adresu Jána Kuciaka vo Veľkej Mači.

„Za dve minúty sa nič vytiahnuť nedá,“ reagoval Kočner s tým, že správa bola do Threemy neskôr vložená. Odmieta, že by s osobou „n“ komunikoval a čokoľvek si od nej pýtal. Turan čítal aj komunikáciu v súvislosti so sledovaním novinárov a sledovacím komandom, ktorý najal Tóth. Jeho činnosť mal chcieť Marian Kočner pozastaviť tesne pred vraždou, čo by bolo podľa obžalovaného hlúpe.

„Pokiaľ by som ja objednával činnosť tímu, vediac, že sa blíži termín vraždy, tak asi by som činnosť nejakého tímu neukončil v ten deň, ale dva mesiace pred tým,“ tvrdil. 

Aktualizované o 14:30

Lipšic s Kvasnicom upozorňovali aj na emotikony zo správ. Približne dve hodiny pred vraždou novinára poslal Marian Kočner Alene Zsuzsovej správu s emotikonom označujúcim číslo 50, nasledovala šípka smerom k lebke s prekríženými kosťami. To sa podľa Kočnera týka registrácie strany Cieľ a 50.000 eur boli peniaze, ktoré boli „vyhodené von oknom“, vzhľadom na to, že registráciu rezort vnútra odmietol.

„Povedala som, že cena sa upraví,“ odpísala Zsuzsová na emotikony. Suma 50.000 eur bola podľa Zoltána Andruskóa suma, ktorú za vraždu zinkasoval okrem toho, že mu bol odpustený dlh 20.000 euro.

Aktualizované o 14:20

Splnomocnenci upozornili aj na správu o Hádesovi, gréckom bohovi mŕtvych a podsvetia. Deň pred vraždou novinára a jeho snúbenice písal Kočner. o Hádesovom moratóriu. Na správu mu Zsuzsová odpísala s tým, že je len utorok ráno, nech nepanikári.

Druhý deň na to (21. 2. 2018) bol Ján Kuciak vo večerných hodinách zavraždený. Obžalovaný argumentoval, že sa obával o svoj život, pretože mal informácie, že má byť naňho objednávka vraždy v súvislosti s kauzou zmeniek TV Markíza. Zavraždený mal byť aj exriaditeľ a jeho spoluobžalovaný v zmenkovej kauze Pavol Rusko. Lipšic nerozumie, prečo sa museli vyjadrovať v inotajoch.

Aktualizované o 14:15

Kočner vysvetľuje správy o snehu s tým, že sa Zsuzsová bála šoférovať auto. To jej bránilo, aby sa stretávali, ako aj v zbere podpisov na založenie politickej strany Koćnera. Preto mali aj nedočkavo čakať na roztopenie snehu. Správy o vypadávaní zubov majú podľa splnomocnencov rovnako hovoriť o vražde novinára. To obžalovaní rovnako odmietajú.

Aktualizované o 14:00

Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica upozorňuje na správu o tom, že v piatok 23. februára sa Kočner so Zsuzsovou baví o tom, že nie sú žiadne správy v médiách, Zsuzsová dodala, že budú prázdne ulice aspoň cez víkend, kým sa nepracuje. V piatok 23. februára totiž Slovensko ani redakcia Aktuality.sk netušila, že Kuciak už nežije. Šéfredaktorovi avizoval, že bude pracovať z domu.

Aktualizované o 13:35

Jednou z témou rozhovorov obžalovaných bol sneh. V správach spred vraždy na naň neustále nadávajú a „nevedia sa dočkať“ jari. Podľa splnomocnencov má roztopenie snehu znamenať dokonanie vraždy. Dopytovanie Mariana Kočnera má zase súvisieť aj s výpoveďou už odsúdeného Zoltána Andruskóa, ktorý tvrdil, že sám nepoznal presný termín, keď má byť vražda vykonaná.

Aktualizované o 12:39

Hlavné pojednávanie je prerušené do 13:39 za účelom obednej prestávky. Po nej sa bude pokračovať v čítaní správ z Threemy.

Aktualizované o 11:05

V správach päť dní pred vraždou Kuciaka sa zase Kočner sťažuje, že si musí urobiť všetko sám. Alena sa ho pýta, ako to má urýchliť ešte viac. Správy obžalovaní vysvetľujú ako diskusiu o modelingovej kariére dcéry obžalovanej, ktorej Kočner pomáhal.

"Domnievam sa, že táto komunikácia potvrdzuje výpoveď Miroslava Marčeka aj čo sa týka naliehavosti Andruskóa na vykonávateľov," interpretoval zase správy splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica pripomenul, že v tom čase vyšiel ďalší článok Jána Kuciaka o prevodoch Kočnera v bytovom komplexe Five Star Residence. V ďalších správach tri dni pred vraždou píše Kočner Zsuzsovej o tom, že minul zbytočne 50.000 eur a že od toho závisí aj jeho politická kariéra. Podľa obžalobnej verzie dostali vykonávatelia skutku 50.000 eur. Kočner vysvetľuje sumu ako náklady na jeho politickú stranu.

Aktualizované o 10:30

Spoluobžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že niektoré správy chýbajú a komunikácia je vytrhnutá z kontextu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan číta komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou z Threemy, ktorá má v šifrách dokazovať ich podiel na vražde novinára.

Vyberá pasáže, ku ktorým sa postupne vyjadrujú obžalovaní. „Riešiš aj tie interiéry na USB?,“ pýtal sa Kočner deväť dní pred vraždou novinára Zsuzsovej. „Jasné, to už dávno! Ten ti tiež vrátim a ten projekt by mal byť hotový už tento týždeň,“ odpísala obžalovaná. Fotky zo sledovania novinárov odovzdal svedok Peter Tóth Kočnerovi na USB kľúči.

Fotky Kuciaka zo sledovania sú tie isté, ktoré videl už odsúdený Zoltán Andruskó. Podľa jeho slov mu ich ukázala obžalovaná. Rovnaké fotky videl aj Miroslav Marček, ktorý sa ku vražde priznal a je za ňu neprávoplatne odsúdený. Obžalovaní vysvetľujú správy o USB kľúči ako fotky priestorov, ktoré chcel Kočner ponúkať na maďarskom trhu. Zsuzsová mu mala zabezpečiť tlmočenie.

Aktualizované o 10:00

"Ja nehovorím, že komunikácia neexistovala, hovorím, že bola menená a doplnená v niektorých častiach," uviedol to pred senátom Špecializovaného trestného súdu, ktorý pojednáva vraždu novinára Jána Kuciaka, obžalovaný Marian Kočner na margo jeho správ z aplikácie Threema.

Aktualizované o 09:35

Daniel Lipšic predložil súdu fotografiu, na ktorej bol obhajca Mariana Kočnera, Marek Para a Jana Teleki, ktorá na svojom portáli uvádza nepravdivé články. Rozhovor robila aj s youtuberom Daňom, ktorý má momentálne zakázané publikovať videá pre svoje vulgárne vyjadrovanie a vyhrážky.

Aktualizované o 09:20

Prokurátor a splnomocnenci poškodených navrhli senátu čítať správy medzi Kočnerom a Zsuzsovou z obdobia krátko pred a po vražde novinára. V aplikácii si mali obžalovaní písať jazykom, ktorý splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic nazval šifrou.

Debatovať o vražde novinára sa malo aj prostredníctvom odkazov na sneh alebo cez vypadávanie zubov. Správy o stave chrupu Zsuzsovej z jej zdravotnej poisťovne sú súčasťou spisu, rovnako ako správy o počasí vo Veľkej Mači v čase vraždy.

Aktualizované o 09:00

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa bude v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu čítať komunikácia cez šifrovanú aplikáciu Threema. Na súde sú prítomní z obžalovaných Marian Kočner a Alena Zsuzsová.

Ivan Kočner nevypovedal

Na pondelňajšom hlavnom pojednávaní bol ako svedok predvolaný aj brat obžalovaného Mariana Kočnera, Ivan. Ten však využil svoje právo nevypovedať, čo odôvodnil tým, že je v príbuzenskom vzťahu s obžalovaným.

Kauza vraždy Kuciaka: Kočner označil brata za klamára! Zsuzsová sa dožaduje výpovede

Prítomná bola aj Alena Zsuzsová, ktorá chcela vypovedať. Predsedníčka senátu Ružena Sabová však povedala, že už niekoľkokrát avizovala, že výsluch obžalovaných je naplánovaný až po vykonaní všetkých dôkazov.

Prítomný bol aj Tomáš Szabó, ktorý však požiadal, aby dnešný súd bol v jeho neprítomnosti, keďže mu zomrel otec. Do rozsahu dokazovania súd zahrnul v pondelok aj už medializovanú zvukovú nahrávku medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. V nej sa rozprávajú aktéri nahrávky o vydieraní akcionára Penty Jaroslava Haščáka zvukovou nahrávkou z kauzy Gorila.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
Zobraziť galériu (2)
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. verejné pojednávanie sa z dôvodu pandémie koronavírus koná v mimoriadnom režime a prístup majú len verejnoprávne médiá a Aktuality, v ktorých Kuciak pracoval. Povolený je zvukový prenos.

Viac o téme: VraždaPojednávanieSúd Ján KuciakMartina KučnírováAlena ZsuzsováMiroslav MarčekMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu