Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na čom jazdia ježiškovia

Ježiško, Santa Claus, dedo Mráz, čarodejnica Befana, Traja králi aj vianočný cap. Tajomné postavičky, ktoré ľudstvo na Vianoce zásobujú darčekmi a na tento účel si svet rozdelili na akési „sféry vplyvu“. Aby splnili svoje poslanie, tieto bytosti využívajú rozličné dopravné prostriedky. Kto z nich má k dispozícii viacej „koní“?

Americký Santa Claus: SANE ŤAHANÉ SOBMI

Privandrovalec, ktorý už aj na Slovensku chce konkurovať Ježiškovi, má veľmi výkonnú pohonnú jednotku - sane ťahané lietajúcimi sobmi. Podľa pôvodnej tradície ich síce bolo deväť, ale v poslednom období sa často zobrazuje iba jeden, slávny sob Rudolf. Bez sobov by bol Santa Claus stratený, ves v noci z 24. na 25. decembra musí obísť veľkú časť po anglicky hovoriaceho sveta.

Americký Santa Claus:
Max. rýchlosť 100 km/hod.
Spotreba 3 kopy sena
Batožinový priestor 750 l

Španielski Traja králi: ŤAVY

Vzhľadom na to, aký dopravný prostriedok majú Traja králi k dispozícii, je napodiv, že počas vianočných sviatkov dokážu obdarovať nielen deti zo Španielska, ale aj z niekoľkých stredoamerických krajín. Mudrci sú totiž odkázaní na ťavy. Zvieratá, ktoré síce dokážu vyvinúť rýchlosť až 30 km/h, toto tempo udržia, ale len pár desiatok minút. Ich obvyklá „cestovná rýchlosť“ je sotva 4 km/h.

Španielski Traja králi:
Max. rýchlosť 4 km/hod.
Spotreba 6 kôp sena
Batožinový priestor 120 l

Talianska Befana: METLA

Čarodejnica Befana, ktorej „rajónom“ je Taliansko, to s dopravným prostriedkom práve nevyhráva - tradícia jej pridelila metlu. Možno aj preto Befana nadeľuje darčeky ako jedna z posledných. Strapatá čarodejnica, ktorá má darčeky ukryté v krošni na chrbte, obdarováva talianske deti až v noci z 5. na 6. januára.

Talianska Befana:
Max. rýchlosť 40 km/hod.
Spotreba 2 násady za rok
Batožinový priestor 20 l

Švédsky vianočný cap: NOHY

Väčšinu švédskych domácností síce dnes obdarováva vianočný škriatok Jultomte, ale niekde sa ešte stále udržiava stará tradícia, podľa ktorej nosí darčeky vianočný cap. A tomu zostáva jediné, tralágať sa po Švédsku na vlastných nôžkach. Ešteže jeho sláva neprekročila hranice tejto severskej krajiny.

Švédsky vianočný cap:
Max. rýchlosť 10 km/hod.
Spotreba 1 kopa sena
Batožinový priestor 40 l

Ruský dedo Mráz SANE TAHANÉ KOŇMI

Ruský dedo Mráz má sídlo na Čukotke, odkiaľ vyráža na saniach ťahaných koňským trojzáprahom. Oproti Santa Clausovi má jeho povoz menej „koní“, ale na druhej strane vďaka tomu, že si Santa Claus privlastnil veľkú časť jeho niekdajšieho teritória, nemusí sa dedo Mráz ponáhľať. A v saniach mu robí spoločnosť pôvabná Snehulienka.

Ruský Dedo Mráz:
Max. rýchlosť 80 km/hod.
Spotreba 4 kopy sena
Batožinový priestor 780 l

Víťaz: Ježiško

Spôsob jeho dopravy patrí k najlepšie stráženým tajomstvám sveta. Avšak nech už Ježiško „jazdí“ na čomkoľvek, vždy je všade včas a svoje povinnosti plní k úplnej spokojnosti slovenských detí.

Ježiško:
Max. rýchlosť neuveriteľná
Spotreba žiadna
Batožinový priestor nekonečný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu