Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bezdomovci zasadli k štedrovečernému stolu

Už po piaty krát pripravilo mesto Poprad štedrovečerné menu v Zariadení sociálnych služieb. Na stole nechýbala kapustnica, ryba a zemiakový šalát
Už po piaty krát pripravilo mesto Poprad štedrovečerné menu v Zariadení sociálnych služieb. Na stole nechýbala kapustnica, ryba a zemiakový šalát (Zdroj: SITA)

POPRAD - Už po piaty raz pripravilo mesto Poprad pre obyvateľov Zariadenia sociálnych služieb na Levočskej ulici Štedrý večer so všetkým, čo k tomu patrí.

Pracovníci sociálneho odboru pripravili pre popradských bezdomovcov klasické štedrovečerné menu - kapustnicu, rybu a zemiakový šalát. Štedrovečerné menu budú v Zariadení sociálnych služieb podávať pre všetkých záujemcov až do 20:00. Okrem slávnostného stolovania pripravilo mesto v spolupráci so sponzormi a popradskými dôchodcami pre každého bezdomovca malý darček.

"Je tam spodná bielizeň, vankúšik a rôzne potraviny," povedala pre agentúru SITA vedúca sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade Etela Lučivjanská. Od začiatku podával štedrovečernú kapustnicu bezdomovcom primátor mesta Anton Danko. Tohto roku po prvýkrát chýbal. "Choroba si nevyberá. Pán primátor včera večer telefonoval, že má chrípku, leží vo vysokých teplotách," doplnila E. Lučivjanská.

V Zariadení je v súčasnosti ubytovaných 24 ľudí bez prístrešia. Jeho kapacita je v súčasnosti 35 lôžok. Okrem toho mesto už od novembra poskytuje aj nízkoprahové bývanie vo vojenskom stane. Stan je určený pre tých, ktorí odmietajú dodržiavať prevádzkový poriadok Zariadenia. V stane je k dispozícii 16 núdzových lôžok. Od novembra pracuje ubytovňa pre bezdomovcov v krízovom režime. Pre bezdomovcov to znamená, že sa v ňom môžu zdržiavať po celý deň a nemusia ho ráno opúšťať.

Teplé jedlo majú popradskí bezdomovci k dispozícii nielen na Vianoce, ale každý deň. Okrem toho dostanú v zariadení každý deň čaj alebo kávu. Záujemcovia môžu využiť aj stredisko osobnej hygieny s práčovňou. Zariadenie sociálnych služieb je zároveň miestom, kde môžu obyvatelia mesta nosiť šatstvo pre bezdomovcov. V súčasnosti je najväčší záujem o zimnú obuv.

Podľa posledných údajov z minulého roku sa na území mesta pohybuje približne 140 bezdomovcov, z ktorých takmer 40 percent nemá trvalý pobyt v Poprade. V roku 2002, keď začalo mesto systematicky riešiť problematiku bezdomovcov, ich bolo približne 40. Takmer štvrtinu popradských bezdomovcov tvoria ženy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu