Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smutný pohľad na obľúbené miesto chatárov a rybárov: ZÁBERY, z ktorých tuhne krv v žilách

Ružiná sa začala v septembri 2019 vypúšťať kvôli potrebnej oprave hrádze. Zobraziť galériu (2)
Ružiná sa začala v septembri 2019 vypúšťať kvôli potrebnej oprave hrádze. (Zdroj: FB/Očami prírody)

RUŽINÁ - Priehradu Ružiná začali vypúšťať v septembri 2019, čaká ju totiž kompletná rekonštrukcia. S vypúšťaním vody však nastalo niekoľko problémov.

Na problém upozornili mladí ľudia z iniciatívy Očami prírody na sociálnej sieti, na ktorej pridali aj fotografie. "S vypustením vody súvisí mnoho ďalších problémov - dnes vám priblížime jeden z nich. Ryby. Výlov rýb z vypúšťaného jazera neprebehol včas, výlov mal prebehnúť na jeseň 2019. Na breh tak dnes vyplavuje približne meter a pol veľké ryby, ktoré môžu mať odhadom cez 40 kilogramov a kontaminujú zostávajúcu vodu rozkladom tela. Tie najväčšie sa volajú Tolstolobik, tieto ryby sa môžu dožiť aj 20 rokov a je smutné, že sme ich nechali dopadnúť takto," píše iniciatíva. 

Apokalypsa na bratislavských jazerách: FOTO Voda vyplavila desiatky mŕtvych rýb

Keďže sa epidémia koronavírusu dostala aj na Slovensko a začali platiť rôzne obmedzenia, ako aj zákaz zhromažďovať sa, výlov musel byť presunutý na jedenné mesiace tohto roka. Avšak ryby hynú, pretože hladina je nízka, tým pádom majú málo kyslíka. "Na základe nových informácií vieme, že hladina sa zvyšuje, avšak pre malý prítok je to veľmi zdĺhavé," informovala iniciatíva. 

Ružiná sa začala v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Očami prírody)

Vodnú nádrž Ružiná budovali v období rokov 1969 – 1973. V trvalej prevádzke je od roku 1974. Jej rozloha je 170 hektárov a celkový objem vyše 15 miliónov metrov kubických. 

❌ Čo sa deje na priehrade Ružiná? ❌ Ružiná sa začala v septembri 2019 vypúšťať kvôli potrebnej oprave hrádze. Odvtedy...

Uverejnil používateľ Očami prírody Sobota 9. mája 2020
Viac o téme: RybyPriehradaRybáriVýlovRužiná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu