Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zsuzsová sa opäť postavila pred súd: V kauze vraždy Basternáka vypovedal aj odsúdený Andruskó

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, pokračoval v stredu proces v kauze vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z roku 2010. Pred senátom ŠTS vypovedal svedok Zoltán Andruskó, ktorého eskortovali z väzenia v nepriestrelnej veste. V súčasnosti si odpykáva právoplatný 15-ročný trest v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Trojicu obžalovaných z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy - údajného objednávateľa Romana Ostružlíka, Alenu Zsuszovú, ktorá mala byť sprostredkovateľkou, a Vladimíra Mosnára, ktorý mal objednávku vraždy prevziať a zadať jej vykonanie, pozná. Zoznámila ich Zsuzsová. S ňou sa Andruskó zoznámil zhruba pred desiatimi rokmi cez internetovú zoznamku. Mali k sebe priateľský vzťah.

Práve Zsuzsová. ho mala požiadať, aby Ostružlíkovi, ktorý v tom čase kandidoval vo voľbách do NR SR, požičal peniaze na kampaň. Svedok mu požičal 5000 eur a pomohol jemu aj Zsuzsovej s internetom a telefónmi. Dostal vraj prísľub, že keď bude v parlamente, dostane nejaké štátne stavebné zákazky.

Andruskó tvrdí, že bol svedkom rozhovoru, ktorý si vypočul v aute medzi Ostružlíkom. a Zsuzsovou. Ten sa jej údajne pýtal "prečo sa to ešte nestalo". "Ona potom zavolala niekomu a kričala do telefónu, že prečo to neurobili. Nevedel som, o čo ide," vypovedal svedok. Vtedy v aute sa vraj dozvedel o neúspešnom pokuse a bombe. Zariadila ju vraj Alena Zsuzsová., ktorá sa mu tým mala pochváliť. Zhruba po týždni sa od kamaráta dozvedel, že niekto zavraždil hurbanovského exprimátora. Nevidel v tom logiku, lebo Roman Ostružlík kandidoval do parlamentu.

Všetci obžalovaní tvrdia, že sú nevinní a popierajú, že by sa na skutku akýmkoľvek spôsobom zúčastnili. Exprimátora Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Zastrelil ho Štefan Kaluz, ku ktorému však chýbal objednávateľ a pomocníci. Za tých sa považuje práve trojica, ktorá sedí na lavici obžalovaných. Kaluz už bol právoplatne odsúdený na trest odňatia slobody na 25 rokov. Rovnaký trest až doživotie hrozí aj im.

Viac o téme: László BasternákZoltán Andruskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu