Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľká noc za väzenskými múrmi: Takúto stravu dostanú naši odsúdení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Tohtoročná oslava Veľkonočných sviatkov za múrmi 18 slovenských väzníc je vzhľadom na vzniknutú situáciu pandémie nového koronavírusu pre väzňov náročnejšia ako roky predtým.

Naďalej platí zákaz návštev, z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie boli v ústavoch prijaté viaceré osobitné opatrenia, žiadnemu odsúdenému nebolo udelené mimoriadne voľno na opustenie ústavu. Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pripravil pre takmer 11.000 väzňov viacero športových a duchovných aktivít za dodržania prísnych protiepidemiologických opatrení. Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Strava počas veľkonočných sviatkov je prispôsobená kultúrnym a náboženským zvyklostiam, ale aj tradíciám v jednotlivých regiónoch, s prihliadaním na zdravotný stav väznených osôb. "Strava je vydávaná štandardným spôsobom za dodržania nariadených protiepidemiologických opatrení. Súčasťou menu sú jedlá zo zemiakov, špenátu, varených vajec, baranieho, hydinového i bravčového mäsa a nechýbajú ani ryby a tradičné údeniny. Čo sa týka dodržiavania pôstu, je to na individuálnom rozhodnutí väzňov," prezradila hovorkyňa ZVJS.

Na Veľkonočný pondelok sa bude v jednotlivých väzeniach podávať napríklad údené pliecko s chrenom, údeninová polievka s ryžou, bravčové údené mäso, zemiakový šalát či lievance s kakaom. V súčasnosti sa v slovenských ústavoch nachádza 10.573 väznených osôb, z toho je 1572 obvinených a 9001 odsúdených. Medzi nimi je 81 mladistvých osôb a 205 cudzincov.

Viac o téme: StravaVäzenieSviatkySlovenskoVeľká nocKoronavírusZbor väzenskej a justičnej stráže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu