Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chaos v košickom kostole: Aktivistu musela polícia vyviesť z chrámu, blokoval začiatok omše

V kostole nastal protest. Zobraziť galériu (3)
V kostole nastal protest. (Zdroj: Dr. Emil Fraenkel)

KOŠICE - To, čo sa udialo v jednom z košických kostolov, sa skutočne nevidí každý deň a aj v tomto prípade zohral svoju úlohu koronavírus. Ten však teraz nebol hlavným subjektom v deji. Chaos spustil istý aktivista, ktorý zabránil začiatku samotnej omše.

Prípadu sa venoval portál ma7.sk. Ide o košický kostol Najsvätejšej trojice, ktorý sa nachádza na Hlavnej ulici v druhom najväčšom slovenskom meste. Medzi miestnymi je údajne nazývaný aj ako "maďarský kostol". Počas sviatkov Veľkej noci ide o jedno z mála miest na východe krajiny, kde sa konajú omše a bohoslužby v maďarskom jazyku.

Tento rok bol iný

Premonštráti, ktorého rádu kostol patrí a ich sídlo je v neďalekom Jasove, sa tento rok, ktorý poznačil koronavírus, rozhodli, že omše neprebehnú v spomínanom Jasove, ale v Košiciach a to dokonca v slovenčine. Maďarskí veriaci tak zostali bez bohoslužby. Počas tejto krízy sa navyše očakáva, že sa omše uskutočnia "na diaľku" cez sociálne siete alebo televíziu.

Chaos v košickom kostole:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Dr. Emil Fraenkel)

Aktivista prerušil začiatok

Keďže spomínaná maďarská národnosť prišla o omše, začal konať istý aktivista a doktor menom Emil Fraenkel. Ten vstúpil do košického kostola a bol prekvapený, keď uvidel asi 50 zhromaždených veriacich. Nasmeroval si to pred oltár a asi tri minúty pred šiestou hodinou kedy sa omša pomaly začína, sa rozhodol pristúpiť k príhovoru. Ním bránil v začatí tejto omše a spôsobil tak pomerne nepredvídanú situáciu.

Chaos v košickom kostole:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Dr. Emil Fraenkel)

Zrušili vraj tradíciu niekoľkých desaťročí, zasiahla až polícia

Fraenkel v príhovore hovoril o premonštrátoch, ktorí si vraj uzurpovali právo vykonávania omší a tým dopustili zrušenie tých maďarských. Išlo vraj o tradíciu, ktorá sa nesie niekoľko desaťročí. Po ukončení protestu vyzýval opát Martin Štrbák, aby Fraenkel opustil kostol. Ten tak odmietal urobiť, no po niekoľkonásobnom opakovaní tejto výzvy na miesto musela prísť až policajná motorizovaná jednotka, ktorá situáciu riešila.

Premonštráti to vidia inak

Na tento incident sa už o objavilo aj samotné stanovisko spomínaných premonštrátov. "Prípravy na večernú sv. omšu v Chráme Najsvätejšej Trojice v Košiciach narušil MUDr. Emil Fraenkel, ktorý počas prípravy členov rehoľnej komunity, asistencie a technických pracovníkov zabezpečujúcich internetový prenos na večernú sv. omšu svojvoľne vstúpil do sakristie Chrámu Najsvätejšej Trojice súkromným vchodom a následne aj do chrámu, kde verbálnymi útokmi protestoval proti konaniu sv. omší a obradov Veľkej noci v slovenskom jazyku a zároveň si osoby prítomné v sakristii aj fotil," píše Jozef Vaško z radu premonštrátov v Jasove.

"Pán MUDr. E. Fraenkel nedisponuje žiadnou kompetenciou a ani žiadnym poverením zo strany maďarsky hovoriacich veriacich v Košiciach a ani od Zoltána Pásztora biskupského vikára Košickej Arcidiecézy pre zmiešané slovensko - maďarské farnosti, pastoráciu Rómov a misijné diela. Protest, ktorý MUDr. Fraenkel uskutočnil a ktorý bol následne medializovaný, bol jeho súkromnou aktivitou," pokračuje Vaško.

Omše podľa opátstva neboli zrušené

"Sv. omše v maďarskom jazyku v Chráme Najsvätejšej Trojice v Košiciach neboli a nie sú zrušené. V zmysle Opatrení Úradu verejného zdravotníctva sú zakázané všetky verejné bohoslužby, to platí pre sv. omše v akomkoľvek jazyku. Po dohode medzi bratmi premonštrátmi a biskupským vikárom pre menšiny sa počas veľkonočných sviatkov v tomto Chráme slávia veľkonočné obrady v jazyku slovenskom. Dovoľujeme si uviesť, že maďarskí veriaci nevzniesli žiadnu požiadavku, aby sa či už veľkonočné obrady, alebo prenosy sv. omší počas zákazu slávenia verejných bohoslužieb konali aj v jazyku maďarskom," pokračuje stanovisko opátstva v Jasove.

"Je nám veľmi ľúto, že pán MUDr. E. Fraenkel, ktorý disponuje aj medicínskym vzdelaním, svojvoľne, nepochopiteľne a veľmi nezodpovedne porušil nariadené opatrenia Hlavného hygienika Slovenskej republiky a Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, týkajúce sa slávenia bohoslužieb a vstupu do chrámov v tomto pandemickom období a aj v období Vládou Slovenskej republiky vyhláseného zákazu vychádzania," uzavrel Vaško.

Viac o téme: KostolAktivistaOmšaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu