Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda spresnila spôsob, ako sa bude určovať pokles tržieb

Predseda vlády SR Igor Matovič a vpravo minister financií SR Eduard Heger
Predseda vlády SR Igor Matovič a vpravo minister financií SR Eduard Heger (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Vláda spresnila spôsob, ako sa bude určovať pokles čistého obratu a príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Vyplýva to z materiálov z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré vláda na štvrtkovom rokovaní schválila s pripomienkami.

Ako uviedla, pokles čistého obratu a príjmov z podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti zamestnávateľa a povinne poistenej SZČO sa bude určovať v závislosti od toho, či zamestnávateľ alebo SZČO vykonávali, alebo nevykonávali činnosť v rovnakom mesiaci v roku 2019 a 2020. Ak teda zamestnávateľ či SZČO vykonávali činnosť v tom istom mesiaci minulého roka, do úvahy sa bude brať medziročná zmena (teda zmena tržieb, napríklad v marci 2020 v porovnaní s marcom 2019.

Viac informácií o koroavíruse nájdete aj na Facebooku

Ak však zamestnávateľ alebo SZČO vykonáva činnosť kratšie ako rok, teda nevie porovnať dva rovnaké mesiace aktuálneho a minulého roka, porovnávať sa budú tržby aktuálneho mesiaca s februárom 2020. „Pokles tržieb o viac ako 40 % bude preukazovať zamestnávateľ a povinne poistená SZČO napríklad čestným vyhlásením, ktoré predloží poisťovni,“ uvádza sa v materiáli.

Viac o téme: TržbyVladaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu