Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Tatrách sa vyhnite chodníkom bez zimného značenia

POPRAD - Pohyb vo vysokohorskom prostredí Vysokých Tatier v zimnom období má určité špecifiká. Na celom území Tatranského národného parku (TANAP) platí od 1. novembra až do 15. júna sezónna uzávera.

Pre turistov sú otvorené len turistické chodníky vedúce k vysokohorským chatám. Aj tu však platí, že ak nie je viditeľné turistické značkovanie chodníka, tak je chodník neschodný. "Za turistický chodník považujeme len ten, ktorý je označený," povedal pre SITA vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u Dominik Michalík.

Štátne lesy TANAP-u pravidelne pred zimou vyznačujú otvorené turistické chodníky zimným tyčovým značením. Tyčami sú vyznačené turistické chodníky k Žiarskej chate, v Mlynickej doline k vodopádu Skok, Sliezskemu domu, Zbojníckej a Téryho chate a k Chate pri Zelenom plese. Počas zimy je otvorená aj časť Tatranskej magistrály, ktorá je tiež vyznačená zimným tyčovým značením. V čase snehovej pokrývky je zatvorený úsek magistrály od Sliezskeho domu na Popradské pleso. Rovnako je v čase snehovej pokrývky zatvorený aj turistický chodník na Slavkovský štít.

Väčšina zimných turistických trás kopíruje letný chodník. Časť chodníkov v zimnom období presmerujú lesníci mimo lavínových dráh a polí. Napriek tomu si podľa Michalíka turisti musia uvedomiť, že sa pohybujú vo vysokohorskom teréne a pri vyhlásenom lavínovom nebezpečenstve môže dôjsť k uvoľneniu lavíny aj na značkovaný turistický chodník.

Štátne lesy TANAP-u zabezpečujú údržbu na 600,9 km turistických chodníkoch a značkovanie na 739,5 km turistických chodníkoch v Tatranskom národnom parku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu