Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Šeliga: Nezoberieme respirátory chorým, ktorí ich potrebujú

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Národná rada Slovenskej republiky dnes schválila vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva.

Podpredseda NR SR v tejto súvislosti špeciálne poďakoval ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu a zdravotníckemu výboru parlamentu, že súhlasili so zapracovaním výnimky, ktorá pacientom s vybranými diagnózami aj naďalej umožní nákup respirátorov triedy FFP2 a FFP3.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

 „Chápeme, že najlepšie dostupné respirátory na trhu by v čase krízy mali mať hlavne záchranári a zdravotníci pracujúci v prvej línii. Podporili sme preto zámer ministerstva obmedziť ich predaj širokej verejnosti. Na druhej strane však nesmieme zabúdať na občanov s vážnymi diagnózami, ktorí potrebujú zvýšenú ochranu respiračného systému. Vďaka zmene, ktorú sme dnes spoločne presadili, bude napríklad pacientom s cystickou fibrózou, niektorými onkologickými či imunitnými ochoreniami aj naďalej umožnené dostať sa k respirátorom najvyššej kvality. Takáto drobná zmena štátu neuškodí a chorým výrazne pomôže,“ ozrejmil zámer predkladateľov podpredseda NR SR Juraj Šeliga.

Zoznam zdravotných diagnóz, pri ktorých existujú zdravotné dôvody pre výnimku, a podrobnosti pri poskytovaní osobných ochranných prostriedkov osobám s takýmito diagnózami, by podľa schváleného zákona malo stanoviť ministerstvo vyhláškou.

Podpredseda NR SR poďakoval za spoluprácu pri presadzovaní doplňujúceho návrhu predsedníčke Zdravotníckeho výboru NR SR Jane Cigánikovej (SaS), poslancom Ondrejovi Dostálovi (SaS) a Tomášovi Lehotskému (Za ľudí), ako aj všetkým členom zákonodarného zboru, ktorí hlasovali za prijatie vládneho zákona v tejto podobe.

Viac o téme: NR SRKoronavírusJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu