Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Čaputová vysvetľovala farebné rúška: Chýba mi kontakt s ľuďmi, priznáva hlava štátu

Zuzana Čaputová vysvetľovala aj to, ako zladila rúško so šatami Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová vysvetľovala aj to, ako zladila rúško so šatami (Zdroj: reprofoto TV JOJ, TASR/Michal Svítok, Topky/Ján Zemiar, Facebook/Zuzana Čaputová)

BRATISLAVA - Slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová sa v súčasnosti nemôže aktívne zapojiť do spoločenského života tým, že by išla medzi ľudí. Je to z pochopiteľných dôvodov v dôsledku nového koronavírusu. Občanom sa v súčasnosti prihovorila z televíznej obrazovky, kde hovorila aj o tom, ako vníma súčasnú krízu a prečo sa počas aktu menovania novej vlády a demisie tej starej rozhodla zladiť si rúško so šatami.

Čaputová bola špeciálnym hosťom vo štvrtkovom vydaní relácie Na hrane na TV JOJ. V úvode hneď prezradila, čo sa v jej živote po prepuknutí pandémie zmenilo. „Zmenilo sa mnohé. Namiesto kontaktu s mojimi rodičmi, ktorí sú v dôchodcovskom veku, je to možno len odovzdanie nákupu pod oknom. Chýba mi objatie, chýba mi kontakt s nimi. Tak, ako mnohými iným ľuďom,“ rozpráva v úvode prezidentka.

KORONAVÍRUS Čaputová vysvetľovala farebné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv joj)

Optimizmus nestráca

Napriek neustálym náradstom čísel nakazených sa Zuzana Čaputová nevzdáva. Aj v tejto situácii hľadá plusy. „Som celoživotný optimista. Môj život ma učí to, že všetky ťažké chvíle ma naučili najviac. Aj toto je v súčasnosti príležitosť, prehodnotiť priority. Teraz nám ten kontakt je inak vzácny. Je to príležitosť aj na prehĺbenie vzťahu samého k sebe, lebo v tichu sa dá o sebe aj o svete naučiť neuveriteľne veľa,“ myslí si hlava štátu.

KORONAVÍRUS Čaputová vysvetľovala farebné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv joj)

Koniec v nedohľadne a prvotina Slovenska

Čaputová bola v relácii postavená aj pred otázku, či je nejaká nádej, že by pandémia skončila. „Odpoveď na to, kedy to skončí hľadajú vo svete vedci. Pre mňa je skôr otázkou, ako cez to obdobie prejdeme. Aby sme cez neho prešli s čo najmenšími stratami na ľudských životoch. Myslím aj ekonomické a sociálne dopady,“ prezradila Čaputová.

Okomentovala aj udalosti z tohto týždňa, kedy sa nová vláda bola pozrieť na úrade štátnych hmotných rezerv. „Vnímam to, že nás ta situácia všetkých zaskočila, a to nielen Slovensko. Dozvedeli sme sa o prázdnych zásobách v rezervách, čo nás nemilo prekvapilo. Sme však jedna z prvých krajín, ktorá prijala veľmi prísne opatrenia. Sociálny život sa veľmi limitoval. Toto môže podľa mňa vo výsledku priniesť ovocie, dúfam,“ myslí si hlava štátu.

Došlo aj na Čaputovej farebné rúška

V nekonečnom víre tém sa moderátor Michal Magušin pristavil aj pri téme farebne zladených rúšok, ktoré Čaputová mala na sebe pri menovacom akte vláde Igora Matoviča a pri akte demisie Petra Pellegriniho.

KORONAVÍRUS Čaputová vysvetľovala farebné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Na ich farebné zladenie si posvietili aj niektoré zahraničné médiá. „Všimla som si, že reakcie na moje zladenia rúšok so šatami. Bolo to aj o tom, že som sa snažila, aby ten akt menovania vlády prebehol čo najdôstojnejšie. Ide aj o vizuálnu stránku, aby to prebehlo dôstojným spôsobom. Myslím, že to bolo komunikované v tom, že v zahraničí stále nie je bežné, aby najvyšší ústavní činitelia pri svojom výkone používali rúška,“ skonštatovala Čaputová, ktorá od moderátora uprostred relácie dostala ďalšie, červené rúško ako dar.

KORONAVÍRUS Čaputová vysvetľovala farebné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv joj)

Sledovací zákon

Čaputová sa vyjadrila aj k najnovšie schválenému zákonu v národnej rade. Ide o novelu z dielne rezortu spravodlivosti o mimoriadnych opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19. Mobilní operátori by tak mohli Úradu verejného zdravotníctva poskytovať informácie o polohách občanov cez mobilné telefóny v záujme ochrany ostatných a dodržiavania karantény.

„Ten zákon ešte bude doručený z národnej rady. Zatiaľ som nevidela som finálne znenie a podobu, lebo tam boli prijímané zmeny. To čo som sledovala z médií, ide o to, že došlo k istému dobrému posunu, v tom zmysle, že orgány verejnej správy budú disponovať, ak sa nemýlim, už iba priezviskom a pohybom danej osoby. Opatrenie je primerané, z toho čo viem ho za také považujem,“ povedala Čaputová.

Viac o téme: Zuzana ČaputováNa hrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu