Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vláda vyhlásila núdzový stav: Krízový štáb bude rozhodovať o ďalších opatreniach

Premiér Peter Pellegrini o aktuálnych opatreniach Zobraziť galériu (3)
Premiér Peter Pellegrini o aktuálnych opatreniach (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet riešil situáciu s novým koronavírusom. Opatrenie začne platiť od pondelka (16. 3.).

Premiér zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk. Nariadenie sa týka všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. "Vláda je pripravená kedykoľvek toto uznesenie rozšíriť," upozornil Pellegrini.

Obchody okrem potravín, lekární či drogérií budú zatvorené

Obchody či prevádzky so službami budú od pondelka zatvorené. Výnimkou sú potraviny, lekárne, drogérie, trafiky a niekoľko ďalších typov prevádzok. Rozhodla o tom vláda na nedeľnom mimoriadnom rokovaní. Sprísnila tak doterajšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

KORONAVÍRUS Vláda vyhlásila núdzový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vláda žiada nemocnice, aby prestali poskytovať plánované operácie

Vláda žiada nemocnice, aj súkromné, aby prestali poskytovať plánované operácie a aby svoje kapacity držali na potreby starostlivosti o ľudí nakazených novým koronavírusom. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po mimoriadnom nedeľnom rokovaní, na ktorom vláda riešila situáciu s novým koronavírusom.

Minister zahraničných vecí má pripraviť plán navrátenia Slovákov domov

Minister zahraničných vecí má pripraviť plán repatriácie občanov Slovenska domov. V zahraničí sa totiž stále nachádza veľa občanov, ktorí sa dožadujú svojho príchodu na Slovensko. Občania majú byť v kontakte s veľvyslanectvami, aby ministerstvo vedelo, koľko ich je, a aby mohlo prijať rozhodnutie, kedy a akou formou ich prepraviť. Informovali o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

KORONAVÍRUS Vláda vyhlásila núdzový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krízový štáb bude hovoriť o ďalších opatreniach proti koronavírusu

Krízový štáb má v pondelok (16. 3.) rozhodovať o ďalšom súbore opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Medzi nimi je napríklad odporúčanie pre prevádzkovateľov verejnej hromadnej dopravy, aby neumožnili použitie vlakov či autobusov ľuďom, ktorí si nebudú chrániť tvár rúškom. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nevylúčil, že môže prísť aj zákaz vstupu bez rúška do potravín a iných prevádzok, ktoré zostanú otvorené.

Viac o téme: OpatreniaVládaKrízový štábNúdzový stavPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu