Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Po zdravotníkoch v prvej línii zápasia s nedostatkom ochranných pomôcok aj lekárnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Martin Palkovič)

BRATISLAVA - Po zdravotníkoch v prvej línii zápasia s nedostatkom ochranných pomôcok aj lekárnici. Začínajú im tiež chýbať dezinfekčné prostriedky a v niektorých prípadoch lekárnikom hrozí aj personálny kolaps, ktorý môže ovplyvniť dostupnosť lekárnickej starostlivosti. V tlačovej správe o tom informovala Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL) na Slovensku.

"Aj napriek mimoriadnej situácii, v ktorej sa dnes naša krajina nachádza, sa ako zdravotnícki pracovníci nedokážeme v dôsledku administratívnych obštrukcií dostať k potrebnému sortimentu,“ uviedol predseda predsedníctva APSL na Slovensku Jan Žák. Lekárnici sa snažia zabezpečiť potrebný tovar, podľa informácií od dodávateľov im však stojí tovar na hraniciach alebo v colných skladoch na Slovensku.

Situáciu lekárnikom komplikuje aj plošné uzatvorenie základných a materských škôl. Začínajú pociťovať nedostatok pracovníkov, farmaceutov a farmaceutických laborantov, čo má negatívny dopad na prevádzkovanie lekární. Lekáreň totiž nie je možné prevádzkovať bez prítomnosti farmaceuta počas celého pracovného času. Zamestnanci lekární, medzi ktorými sú aj tehotné ženy, rodičia, ale aj osoby patriace do rizikovej skupiny, vo vyššej miere požadujú čerpanie dovolenky, využívajú štatút Ošetrovania člena rodiny alebo sú uznaní za práceneschopných. Lekárne tak musia upravovať prevádzkový čas v jednotlivých regiónoch.

Neustále narastá aj riziko úplného zatvorenia lekární, čím by sa mohol sťažiť prístup pacientov k liekom. "Snažíme sa na takúto situáciu pripraviť a vytvárať miesta, kde budeme kumulovať poskytovanie lekárenskej zdravotnej starostlivosti tak, aby dostupnosť liekov bola zachovaná v maximálne možnej miere. Žiaľ, pokiaľ sa bude situácia zhoršovať, je nutné počítať s tým, že časť lekární bude zatvorených," dodala APSL.

Nedostatku ochranných pracovných pomôcok čelia aj zdravotníci v prvej línii boja proti koronavírusu. Napriek avizovanému dopĺňaniu zásob bolo dodaných päť kusov textilných rúšok na ambulanciu a jeden kus na osobu v nemocniciach. Informovala o tom Iniciatíva Zdravotníkov v prvom kontakte.

Základný problém nedostatočnej ochrany podľa zdravotníkov spočíva v tom, že ak bude musieť každý z nich, ktorý príde do kontaktu s podozrivým alebo potvrdeným pacientom s COVID-19, absolvovať povinnú karanténu alebo sa nakazí, zdravotnícky systém sa čoskoro zrúti a nebude mať kto ošetrovať. "Keď nedokážeme chrániť seba, nedokážeme chrániť ani vás," upozornili lekári, záchranári a sestry v tlačovej správe. Na Slovensku skončili v karanténe už viacerí lekári a záchranárske tímy.

Ako v reakcii uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, rezort situáciu aktívne rieši. "Aktuálne disponujú ochrannými prostriedkami všetci, ktorí ich potrebujú a pracujeme spolu s ďalšími zložkami na tom, aby ich mali aj ďalší," uviedla. Rezort prosí odbornú aj laickú verejnosť, aby ľudí nestrašili negatívnymi scenármi. "Teraz nie je priestor ukazovať prstom v systéme jeden na druhého, kto je lepší a kto horší. Ak niečo nefunguje, sadnime si za stôl a hľadajme konštruktívne riešenie," uzavrela Eliášová.

Viac o téme: ZdravotníciLekárniciSlovenskoKoronavírusOchranné pomôcky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu