Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horskí záchranári si nevydýchli ani dnes: Pomáhali mužovi so zraneným ramenom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

BYSTRÁ - Horskí záchranári zasahovali v sobotu ráno na Chate Kosodrevina v Nízkych Tatrách, kde si jeden z ubytovaných hostí nešťastne spôsobil vážne poranenie ruky v oblasti ramena.

Po príchode na miesto nehody horskí záchranári 32-ročnému mužovi slovenskej národnosti poskytli neodkladnú prvú pomoc, vyšetrenie a ruku zafixovali. "Pomocou snežného skútra ho transportovali na Srdiečko, kde bol odovzdaný do starostlivosti posádke rýchlej zdravotnej pomoci, s ktorou pokračoval do nemocničného zariadenia," informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Vo vysokých polohách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách Tatier, v Malej a Veľkej Fatre platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená. S výnimkou záveterných žľabov a múld, kde sa stále nachádzajú menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktoré je možné uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Upozorňujeme, že počas piatka (6. 3.) a noci fúkal silný vietor severozápadných a západných smerov, ktorý tieto nestabilné vrstvy vytváral. Lavínová situácia by sa mala počas dňa postupne stabilizovať," uviedol Bešinský.

Ráno bolo na horách jasné až polooblačné počasie s prechodnou hmlou. Teplota sa pohybovala v rozmedzí od mínus ôsmich do nula stupňov Celzia na podhorí. Bolo takmer bezvetrie alebo len slabý vánok juhozápadného smeru do dvoch metrov za sekundu (m/s), s občasnými nárazmi do šiestich m/s, dodal Bešinský.

Viac o téme: HZSNízke TatryHorskí záchranáriHorská Záchranná SlužbaChata Kosodrevina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu