Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záchranári museli zasahovať: Pomáhali turistom v Tatrách aj zranenému bežkárovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

STARÝ SMOKOVEC - Dvom turistom pomáhal záchranársky vrtuľník. Informovala o tom hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Zuzana Hopjaková. Český turista si podvrtol koleno v Mengusovskej doline a z lyžiarskeho svahu zachránili 60-ročného muža z Poľska, ktorý skolaboval priamo na svahu Malinô Brdo.

„Po vysadení záchranára k zranenému palubným navijakom a primárnom ošetrení bol 38-ročný muž z miesta evakuovaný. Lekárka mu v Starom Smokovci doplnila ďalšie ošetrenie a po preložení na palubu bol letecky transportovaný do nemocnice v Poprade,” informuje hovorkyňa. Záchranársky vrtuľník pristál priamo na svahu v prípade poľského turistu, ktorý skolaboval na svahu, „u neho museli zahájiť okamžitú kardiopulmonálnu resuscitáciu. Pacient bol pri prílete vrtuľníka už pri vedomí, záchranári ho preložili na palubu a v stabilizovanom stave bol s podozrením na závažnú poruchu srdcového rytmu letecky transportovaný do Stredoslovenského ústavu srdcový a cievnych chorôb v Banskej Bystrici,” dodala Hopjaková.

Na Skalke pri Kremnici pomáhali v nedeľu horskí záchranári 34-ročnému slovenskému bežkárovi, ktorý si počas zjazdu na severnom okruhu Kremnických vrchov poranil dolnú končatinu. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke, muža po ošetrení a zafixovaní končatiny transportovali na stanicu HZS na Skalke, odkiaľ pokračoval v sprievode príbuzných.

Viac o téme: HoryZáchranáriTuristiBežkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu