Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Neofašisti zadržaní v Tureckej dostali podmienečné tresty

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Okresný súd v Banskej Bystrici dnes odsúdil päť ľudí zo skupiny extrémistov, zadržaných vlani pri ich zraze v Tureckej, na podmienečné tresty za sympatizovanie s fašizmom.

V minulosti už súd ďalších obžalovaných potrestal trestným rozkazom a osem z celkovo 22 obvinených pristúpilo na dohodu o vine a treste. Dnešný rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože prokurátorka sa proti nemu v dvoch prípadoch odvolala. ČTK to povedala hovorkyňa súdu Silvia Rúfusová.

"Odsúdení boli traja mladiství a dvaja dospelí muži," spresnila Rúfusová. Podmienečný trest štyri mesiace väzenia s odkladom na 14 mesiacov dostal hlavný organizátor neofašistického stretnutia, ktorému pôvodne hrozilo až osemročné väzenie. Podľa Rúfusovej však súd jeho skutok zmenil z podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd na sympatizovanie s takýmito skupinami. Dvaja mladiství extrémisti dostali tri mesiace s odkladom na rok a ďalší dvaja plnoletí muži boli odsúdení na pol roka väzenia s podmienečným odkladom na 14 mesiacov.

Extrémistov zadržala polícia koncom septembra minulého roku po tom, čo ju na zhromaždenie v miestnej časti Salašky - Turecká niekto telefonicky upozornil. Neofašisti podľa polície vykrikovali fašistické heslá a väčšina z nich mala na tele vytetované nacistické symboly. Policajti vtedy zadržali 36 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu