Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vlani zbankrotovalo viac ako 16-tisíc Slovákov: Ide o historický rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - V minulom roku zbankrotovalo na Slovensku historicky najviac dlžníkov, a to 16 167 Slovákov. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau, v medziročnom porovnaní je to nárast o takmer 17 %. Zvýšený nárast záujmu ľudí o osobné bankroty zaznamenalo vlani aj Centrum právnej pomoci, ktoré agendu osobných bankrotov zo zákona zastrešuje. Odborníci odhadujú, že v tomto roku budú čísla pravdepodobne pre zmenu legislatívy nižšie.

Ako uviedla riaditeľka Centra právnej pomoci Zuzana Kubovičová, v minulom roku sa zamerali na zvýšenie efektivity svojich služieb. Skrátili čas čakania na konzultácie, vďaka čomu podľa nej vybavili viac klientov. To sa následne podľa Kubovičovej odzrkadlilo na vyššom počte vybavených osobných bankrotov. "Kým v roku 2018 pracovníci Centra právnej pomoci poskytli 106 251 konzultácií o osobných bankrotoch, v minulom roku počet konzultácii medziročne vzrástol o 8,9 % na 115 713. Vzrástol aj počet podaných žiadostí na oddlženie. Zatiaľ čo v roku 2018 centrum na príslušné súdy podalo 15 876 takýchto žiadostí, vlani ich podalo 16 961, čo je medziročne o 6,83 % viac," uviedla Kubovičová.

Podľa hlavnej analytičky spoločnosti CRIF Jany Markovej bola najhlavnejším dôvodom vysokého počtu osobných bankrotov v minulom a aj v predchádzajúcom roku vyššia dostupnosť osobného bankrotu ako inštitútu zbavenia sa dlhov. Túto dostupnosť umožnila legislatívna zmena účinná od 1. marca 2017. "Aj keď predpokladáme, že aj v roku 2020 bude počet osobných bankrotov naďalej vysoký, pravdepodobne sa v porovnaní s rokom 2019 zníži," myslí si Marková. Od 1. januára 2020 sa totiž zmenila konkurzná legislatíva, ktorá okrem iného sprísnila jednu z podmienok, za ktorých je možné žiadať o oddlženie formou konkurzu, nakoľko exekúcia musí trvať aspoň jeden rok. Zároveň nadobudol účinnosť aj zákon upravujúci postup ukončenia starých exekúcií.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca roka 2019 zbankrotovalo už 38 172 dlžníkov. Od roku 2006 do konca roka 2016 sa počty osobných bankrotov v jednotlivých mesiacoch počítali rádovo na desiatky, resp. stovky. Po legislatívnej úprave zákona o konkurze a reštrukturalizácii s účinnosťou od 1. marca 2017, ktorá zmenila podmienky a spôsob oddlženia platobne neschopných dlžníkov, počet osobných bankrotov v roku 2017 vzrástol na 5 239.

Viac o téme: RekordBankrotSlovenskoCentrum právnej pomoci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu