Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko porušuje práva Rómov, tvrdí COHRE

BRATISLAVA - Slovensko porušuje podľa Centra pre práva na bývanie a vysťahovanie (COHRE) práva na bývanie Rómov.

Vláda dlhodobo nedokázala zabezpečiť dôstojné obydlia pre ľudí z rómskych osád a zákony sa porušujú aj pri vysťahovaní rómskych neplatičov, vyhlásili dnes na tlačovej konferencii zástupcovia tejto medzinárodnej organizácie. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ktorý má starosti rómsku problematiku, naopak kritizoval aktivity COHRE.

Postavenie Rómov považuje centrum za tak vážne, že Slovensku udelilo tohtoročnú negatívnu cenu za porušovanie práv na bývanie. Rovnakou cenou ohodnotila schopnosť postarať sa o obydlia pre svojich obyvateľov aj čínske mesto Peking a Mjanmarsko.

"Jedným z hlavných dôvodov je to, že sa tu naďalej vyskytujú rozsiahle chatrčové osídlenia - rómske osady a neschopnosť zabezpečiť mechanizmy na predchádzanie núteným vysťahovaniam," zdôvodnil pridelenie negatívnej ceny pre Slovensko zástupca organizácie Claude Cahn. Problémom je podľa neho aj pokračujúca snaha izolovať Rómov mimo sídiel s väčšinovým obyvateľstvom.

V posledných rokoch sa pri viacerých sťahovaniach Rómov, ktoré boli podľa vlastníkov bytov reakciou na ich neschopnosť platiť nájomné, navyše porušili platné zákony, tvrdil Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku, ktorá s COHRE spolupracuje. "Diali sa bez právneho alebo súdneho rozhodnutia, za asistencie súkromných bezpečnostných služieb, nehumánnym a nedôstojným spôsobom," vyhlásil Oravec.

Podpredseda vlády Čaplovič však kritiku odmietol a naopak kritizoval Cahna, že sa so svojimi výhradami doposiaľ neobrátil priamo na predstaviteľov vlády. V priebehu roka a pol pôsobenia súčasného kabinetu podľa neho nebolo možné výrazne zlepšiť postavenie rómskej menšiny. "Je to beh na dlhé trate," vyhlásil Čaplovič. Pozitívne výsledky možno očakávať v horizonte dlhšom ako dvadsať rokov, dodal.

Slovensko čelilo kritike za postavenie rómskej menšiny aj v polovici novembra. Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) vyčítala vláde, že rómske deti majú obmedzený prístup k vzdelaniu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu