Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Most v Komárne je v katastrofálnom stave: Záchrana v poslednej chvíli, dočasne ho podoprú

Vážsky most v Komárne Zobraziť galériu (2)
Vážsky most v Komárne (Zdroj: TASR)

KOMÁRNO - Začali sa práce na dočasnom podopretí cestného Vážskeho mosta v Komárne, zámerom je zlepšenie jeho technického stavu. Minulý týždeň podpísali zmluvu so zhotoviteľom, ktorý zabezpečí podopretie mosta.

Ako v piatok informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) v tlačovej správe, v pondelok bolo odovzdané stavenisko, ďalší týždeň začnú s výstavbou umelého ostrova. To je podľa rezortu dôležité, aby po moste mohli jazdiť aj ťažké vozidlá. Dočasné podopretie mosta nie je jednoduchý proces, súčasne s vybudovaním umelého ostrova je v príprave aj komplexná rekonštrukcia tejto strategickej spojnice cez Dunaj. V Komárne realizujú viaceré cestné projekty, budúci rok bude dokončený nový most cez Dunaj a intenzívne sa pripravuje obchvat mesta.

"Odmietam vyjadrenia, že ignorujeme dopravnú situáciu a bezpečnosť ľudí v Komárne a jeho okolí. V posledných mesiacoch som bol viackrát v tomto meste a informoval som sa osobne o stave prípravy týchto projektov," povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). Stav dopravnej infraštruktúry vrátane ciest I. triedy bol podľa neho na juhu Slovenska dlhodobo ignorovaný a preto spolu so Slovenskou správou ciest pracovali na tom, aby sa príprava a výstavba aj v tomto regióne zintenzívnili.

Minister dopravy Árpád Érsek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Usilujem sa o to, aby sme každý krok prípravy, ktorá je technicky a časovo náročná a predlžuje sa aj pre obštrukcie rôznych združení, maximálne urýchlili. Odmietam obvinenia, že situáciu neriešime a že sme sa údržbou mosta nezaoberali. Predpokladáme, že tieto vyjadrenia sú len dôsledkom neznalosti problematiky," dodal Érsek.

Vážsky most v Komárne je v prevádzke 64 rokov. Jeho komplexná rekonštrukcia je podľa rezortu dopravy nutná aj z dôvodu celkovej životnosti mosta. Súbežne s projektom na podopretie Vážskeho mosta bude dodaná projektová dokumentácia na celkovú rekonštrukciu tohto mosta.

Viac o téme: RekonštrukciaKomárnoVážsky mostPodopretie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu