Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Branko Bujňák (13): Vďaka elektródam v mozgu opäť chodí!

Brankovi na bruchu vidno jazvy, ktoré tam  zostali po tom, ako mu doň vložili  prístroje, ktoré pomáhajú udržiavať správny chod elektród v mozgu.
Brankovi na bruchu vidno jazvy, ktoré tam zostali po tom, ako mu doň vložili prístroje, ktoré pomáhajú udržiavať správny chod elektród v mozgu.

PREŠOV - Branko Bujňák (13) z Prešova bol jedným z tých detí, ktorému vlani Nový Čas splnil jeho vianočný sen. Školák, ktorý trpel zákernou svalovou dystóniou, si chcel zahrať zápas s futbalistami z najvyššej ligy. Rozhodoval ho vtedy medzinárodný rozhodca Ľuboš Micheľ a Branko chytal v bránke, kde sa mohol pohybovať len po rukách.

Dnes sú školák aj jeho blízki najšťastnejší ľudia na svete. Branko už invalidný vozík nepotrebuje. Vďaka zázračnému zákroku vo Viedni znovu chodí. Najbližší zápas už nechce chytať v bránke, bude hrať v útoku. Tentoraz a vlastných nohách.

Brankove ťažkosti sa začali pred štyrmi rokmi. „Dostal chrípku, onedlho začal krívať na jednu nohu. Lekári zistili, že nejde o poruchu svalstva, ale o zvláštny druh genetického ochorenia - dystóniu,“ vraví Brankova mama Mária Bujňáková (44). Chlapcov stav sa neustále zhoršoval. Postupne prestal chodiť a bol odkázaný len na invalidný vozík.

„Neskôr už nevedel ani sedieť, ani ľahnúť si. Problémy mal aj vtedy, keď potreboval ísť na toaletu. Niekedy mu začalo kmitať celé telo. Keby to pokračovalo, od vyčerpania by možno aj zomrel,“ spomína na ťažké časy jeho mama. Rodičia boli čoraz zúfalejší. Nad chlapcom lámali palicu aj najlepší neurochirurgovia v Česku a na Slovensku. „Všade sme však počuli len jedinú odpoveď - Brankovi už niet pomoci,“ vraví Mária Bujňáková.

Šťastná náhoda priala zázračnému vyliečeniu Branka, keď jeho rodičia stretli známeho, ktorého dcéra je prednostkou neurologickej kliniky v americkom Cincinnati. „Skontaktovali sme sa s ňou a do Ameriky sme poslali kompletnú dokumentáciu. Nakoniec sme sa dozvedeli, že existuje spôsob, ako mu pomôcť. To bol asi najšťastnejší okamih v živote našej rodiny,“ hovorí chlapcov otec Jozef Bujňák (44). Americkí lekári skontaktovali Bujňákovcov s odborníkom z Barcelony, ktorý Branka osobne vyšetril. „Odporučil operáciu vo Viedni. Zákrok bol nesmierne náročný. Lekári mu museli v mozgu zmapovať všetky nervové dráhy, pretože mu z neho vychádzalo veľa elektrickej energie. Takto zistili, cez ktoré dráhy prechádzajú impulzy riadiace svalstvo.

Do nich potom voperovali elektródy, ktoré impulzy ovplyvňujú. A nakoniec mu do brušnej dutiny umiestnili dva prístroje. Tie zase cez kábliky vedúce k mozgu zabezpečujú, aby elektródy správne fungovali,“ vysvetlil podstatu operácie J. Bujňák.

Malý Branko tri mesiace po zázračnej operácii občas ešte používa barly. Podľa viedenských lekárov ich čoskoro bude môcť zahodiť.

TENISKY OD NOVÉHO ČASU
PREŠOV - Branko bol pred operáciou vášnivým futbalistom. Aj vlani pred Vianocami si zahral futbal, ale len ako brankár - pohyboval sa iba po zemi. Jeho prvé slová po operácii zneli: „Teraz potrebujem tenisky, aby som si konečne mohol poriadne zakopať. Už nebudem brankárom, ale útočníkom.“ Nový Čas mu včera jeho želanie splnil. Druhé tenisky dostal od hokejového rozhodcu Dalibora Beniača a rozhodca Ľuboš Micheľ mu okrem suvenírov sľúbil aj návštevu zápasu Ligy majstrov v portugalskom Porte.

OPERÁCIA ZA DVA MILIÓNY
PREŠOV - Dystónia je postihnutie svalstva, ktoré sa prejavuje abnormálnym držaním tela alebo jeho častí. Môže byť súčasťou viacerých ochorení centrálneho nervového systému. Brankova operácia bola veľmi drahá. Stála viac ako dva milióny korún. Nakoniec to zaplatila zdravotná poisťovňa. Brankova rodina dostala 30-tisíc korún zo školskej zbierky. „Tie peniaze odovzdáme inej rodine, ktorá sa stará o tri ťažko postihnuté deti,“ vysvetlil J. Bujňák.

Nový Čas opäť plní vianočné sny
Vydavateľstvo Ringier, ktoré vydáva denník Nový Čas, sa aj tento rok rozhodlo splniť vianočné sny ťažko chorým deťom. Do redakcie nám prišlo množstvo podnetov od našich čitateľov. Už v najbližších dňoch prinesieme príbehy detí s ich tajnými túžbami, ktoré pomoc druhých naozaj potrebujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu