Zdenka Kramplová sa živila aj ako prekladateľka.
BRATISLAVA - Tomu sa hovorí kariérny postup! Kedysi Zdenka Kramplová pracovala v JRD Vinohrady ako asistentka agronóma a dnes sedí v kresle ministerky pôdohospodárstva. Len treba dúfať, že svoje skúsenosti z praxe dostatočne na vládnom poste využije. Jej niekdajší kolegovia z družstva jej totiž držia palce!
Zdenka Kramplová začínala
svoju kariéru v JRD Vinohrady
zhruba pred tridsiatimi
rokmi. Odvtedy sa Jednotné
roľnícke družstvo v bratislavských
Vinohradoch premenovalo
na poľnohospodárske,
no stále zamestnáva ľudí, ktorí
si na bývalú kolegyňu pamätajú.
„Máte pravdu, pracovala
tu,“ potvrdil predseda
Milan Drobný a zavolal dlhoročného
zamestnanca, ktorý
spolu s Kramplovou v družstve
pracoval. „Bolo to už
dávno. Nepracovala tu dlho,
približne rok bola asistentkou
agronóma. Vídaval som
ju len sem-tam,“ spomínal
Ján Sečkár, vedúci rastlinnej
výroby. „Ťažko povedať, či
bude dobrou ministerkou,“
nevedel zhodnotiť.
A čo by od novej ministerky čakal predseda družstva? „Mohla by nás prísť aspoň pozrieť. Chceme len toľko, aby poľnohospodárstvo na Slovensku prežilo aj v rámci Európskej únie,“ dodal. Na bývalú zamestnankyňu je právom pyšný. „Teší ma, že je ministerkou. Je to aj naša vizitka, že svoje prvé kroky v praxi absolvovala v našom družstve. Želáme jej len to najlepšie a veľa úspechov,“ vyhlásil M. Drobný.
Umyté hrušky zbavíme stopiek, ošúpeme, rozrežeme po dĺžke na 4 časti a vyberieme jadrovníky. Rozkrojené hrušky posypeme cukrom a necháme 10 až 12 hodín stáť. Potom ich zalejeme vodou, octom, glukózou a varíme, kým sirup nezhustne. Ku koncu varenia pridáme orechy pokrájané nahrubo a vanilínový cukor. Hotový džem prelejeme do pohárov, pokiaľ je ešte horúci.
A čo by od novej ministerky čakal predseda družstva? „Mohla by nás prísť aspoň pozrieť. Chceme len toľko, aby poľnohospodárstvo na Slovensku prežilo aj v rámci Európskej únie,“ dodal. Na bývalú zamestnankyňu je právom pyšný. „Teší ma, že je ministerkou. Je to aj naša vizitka, že svoje prvé kroky v praxi absolvovala v našom družstve. Želáme jej len to najlepšie a veľa úspechov,“ vyhlásil M. Drobný.
PREKLADALA RECEPTY
| Ministerka „hruštička húževnatá“ si odpracovala celé desaťročie vo vydavateľstve Príroda ako redaktorka. Nový Čas dokonca objavil knihu Bulharská národná kuchyňa, kde Kramplová prekladala recept na hruškový džem. Vtedy ani len netušila, že práve toto ovocie sa s ňou bude spájať ešte dlhé roky. Povestnú prezývku jej dal Vladimír Mečiar na mítingu v roku 1998. |
Varte podľa ministerky: Hruškový džem
Suroviny: 5 kg hrušiek, 2 kg cukru, 500 g glukózy, 250 g lieskových orieškov, 100 ml octu, 2 balíčky vanilínového cukru, 500 ml vody.Umyté hrušky zbavíme stopiek, ošúpeme, rozrežeme po dĺžke na 4 časti a vyberieme jadrovníky. Rozkrojené hrušky posypeme cukrom a necháme 10 až 12 hodín stáť. Potom ich zalejeme vodou, octom, glukózou a varíme, kým sirup nezhustne. Ku koncu varenia pridáme orechy pokrájané nahrubo a vanilínový cukor. Hotový džem prelejeme do pohárov, pokiaľ je ešte horúci.