Nedeľa7. december 2025, meniny má Ambróz, zajtra Marína

Čerstvá ministerka Kramplová: Kariéru začala v JRD Vinohrady!

Zdenka Kramplová sa živila aj ako prekladateľka. Zobraziť galériu (4)
Zdenka Kramplová sa živila aj ako prekladateľka.

BRATISLAVA - Tomu sa hovorí kariérny postup! Kedysi Zdenka Kramplová pracovala v JRD Vinohrady ako asistentka agronóma a dnes sedí v kresle ministerky pôdohospodárstva. Len treba dúfať, že svoje skúsenosti z praxe dostatočne na vládnom poste využije. Jej niekdajší kolegovia z družstva jej totiž držia palce!

Zdenka Kramplová začínala svoju kariéru v JRD Vinohrady zhruba pred tridsiatimi rokmi. Odvtedy sa Jednotné roľnícke družstvo v bratislavských Vinohradoch premenovalo na poľnohospodárske, no stále zamestnáva ľudí, ktorí si na bývalú kolegyňu pamätajú. „Máte pravdu, pracovala tu,“ potvrdil predseda Milan Drobný a zavolal dlhoročného zamestnanca, ktorý spolu s Kramplovou v družstve pracoval. „Bolo to už dávno. Nepracovala tu dlho, približne rok bola asistentkou agronóma. Vídaval som ju len sem-tam,“ spomínal Ján Sečkár, vedúci rastlinnej výroby. „Ťažko povedať, či bude dobrou ministerkou,“ nevedel zhodnotiť.

A čo by od novej ministerky čakal predseda družstva? „Mohla by nás prísť aspoň pozrieť. Chceme len toľko, aby poľnohospodárstvo na Slovensku prežilo aj v rámci Európskej únie,“ dodal. Na bývalú zamestnankyňu je právom pyšný. „Teší ma, že je ministerkou. Je to aj naša vizitka, že svoje prvé kroky v praxi absolvovala v našom družstve. Želáme jej len to najlepšie a veľa úspechov,“ vyhlásil M. Drobný.

PREKLADALA RECEPTY

Čerstvá ministerka Kramplová: Kariéru
Zobraziť galériu (4)
Ministerka „hruštička húževnatá“ si odpracovala celé desaťročie vo vydavateľstve Príroda ako redaktorka. Nový Čas dokonca objavil knihu Bulharská národná kuchyňa, kde Kramplová prekladala recept na hruškový džem. Vtedy ani len netušila, že práve toto ovocie sa s ňou bude spájať ešte dlhé roky. Povestnú prezývku jej dal Vladimír Mečiar na mítingu v roku 1998.

Varte podľa ministerky: Hruškový džem

Suroviny: 5 kg hrušiek, 2 kg cukru, 500 g glukózy, 250 g lieskových orieškov, 100 ml octu, 2 balíčky vanilínového cukru, 500 ml vody.
Umyté hrušky zbavíme stopiek, ošúpeme, rozrežeme po dĺžke na 4 časti a vyberieme jadrovníky. Rozkrojené hrušky posypeme cukrom a necháme 10 až 12 hodín stáť. Potom ich zalejeme vodou, octom, glukózou a varíme, kým sirup nezhustne. Ku koncu varenia pridáme orechy pokrájané nahrubo a vanilínový cukor. Hotový džem prelejeme do pohárov, pokiaľ je ešte horúci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu