Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mikloš: SDKÚ má dôkazy, že Fico zarobil milióny

Ivan Mikloš tvrdí, že má dôkazy
Ivan Mikloš tvrdí, že má dôkazy

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS má dôkazy vyvracajúce tvrdenia premiéra Roberta Fica o pozemku, ktorý Fico kúpil v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto od reštituentky.

V diskusnej relácii O päť minút 12 Slovenskej televízie (STV) to uviedol poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Dodal, že Fico v roku 2002 kúpil pozemok vedený vo vinohradníckom registri za približne tisícinu vtedajšej trhovej hodnoty pozemku, ktorá bola podľa Mikloša okolo dva a pol milióna korún. O tom, či sa pozemok uzná za stavebný, určuje všeobecné nariadenie mesta a nie kataster nehnuteľností, uviedol Mikloš.

Spôsob, akým premiér nadobudol vinohradnícky pozemok, Mikloš prirovnal k podvodným prevodom tatranských pozemkov v rámci Slovenského pozemkového fondu (SPF). Ako dodal, z principiálneho hľadiska ide v oboch prípadoch o zlodejčinu. Ďalší hosť relácie, Jozef Halecký (ĽS-HZDS) z Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie Mikloša vystríhal pred používaním slova "zlodejčina", keďže to je predčasné a môže byť mylné. Potvrdil však, že o okolnosti v súvislosti s Ficovým bratislavským pozemkom sa bude zaujímať. Mikloš uviedol, že informácie o okolnostiach, za ktorých Fico kúpil bratislavský pozemok, nemá od ĽS-HZDS, ani od Mečiara, ale "od ľudí, ktorí majú už dosť Ficovej masky".

Dzurinda vyzval Fica, aby vinicu vrátil štátu

Líder opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vyzval premiéra Roberta Fica, aby vinicu, ktorú kúpil v roku 2002 a ktorá bola pôvodne reštituovaným pozemkom, vrátil štátu. "Vzhľadom na to, ako premiér ten pozemok nadobudol, vzhľadom na to, že za to zaplatil 37 000 korún v roku 2002 a že dnes ten pozemok má hodnotu sedem, osem, deväť, desať miliónov, vyzývam predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, aby tento pozemok vrátil štátu," vyhlásil Dzurinda v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk. Ako dodal, Fico nehovorí pravdu ak tvrdí, že na pozemku nie je možné stavať. Platný územný plán hlavného mesta Bratislavy podľa Dzurindu dokazuje opak, a to, že od 1. januára 2006, je Ficova vinica stavebným pozemkom. Premiérovi neverí ani úmysel využívať v budúcnosti parcelu ako vinice. "Tam vyrastie Beverly Hills a jediný kolchozník tam bude premiér?," zapochyboval Dzurinda. Územie sa podľa neho onedlho zmení na lukratívnu vilovú štvrť.

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič nevidí žiadny problém v cene, za ktorú Fico kúpil pozemok v Bratislave. Ceny nehnuteľností rastú každému, kto v minulosti niečo kúpil, skonštatoval. Dzurindu obvinil, že sa osobným útokom na premiéra snaží destabilizovať vládu. "Ste nenažraný, skutočne neukojený po moci a stále túžite chytiť túto moc aj z ulice." Vylúčil, že by Smer-SD mohol spolupracovať s SDKÚ-DS, kým bude Dzurinda na čele strany. "Správate sa ako pes utrhnutý z reťaze," vyhlásil Čaplovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu