Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Pomóc! Okradli ma v práci!

Krádeže mobilov či iných osobných vecí sa na pracoviskách stávajú často.
Krádeže mobilov či iných osobných vecí sa na pracoviskách stávajú často.

Možno sa to stalo aj vám - v práci vám zmizli mobil, peniaze či iné osobné veci. Krádeže na pracovisku nie sú ničím neobvyklým a dopátrať sa k zlodejovi nie je ľahké. Kto je však zodpovedný za vzniknutú škodu? Mohlo by sa zdať, že je to zamestnávateľ, no nemusí to tak byť vždy. V ktorých prípadoch vám v práci náhradu za ukradnutú vec musia zaplatiť a do akej výšky?

Hoci krádeže medzi kolegami od vedľajšieho stola sa vám môžu zdať neuveriteľné, prax ukazuje, že je to bežné. Svoje veci teda nespustite z očí. Vždy je lepšie krádeži predísť, ako ju riešiť, prípadne vymáhať náhradu škody.

Kto má zodpovednosť


Zákonník práce jasne hovorí: „Zamestnávateľ zodpovedá za škodu na veciach, ktoré si u neho zamestnanec odložil pri plnení pracovných úloh.“ Ale pozor! Nejde o akékoľvek miesto, ale o miesto, ktoré je na odkladanie vecí určené. V praxi to znamená, že ak vám zamestnávateľ na uloženie vecí vyhradil osobitnú skrinku, prípadne iný priestor, a vám peňaženku ukradnú z pracovného stola, zodpovednosť za krádež na seba nepreberá. Ak však o ňu prídete napriek tomu, že ste ju mali na určenom mieste, zamestnávateľ vám škodu zaplatí.

Výška náhrady

Ak vám osobné veci zmizli na pracovisku napriek ich riadnemu uloženiu, zamestnávateľ vám škodu v plnom rozsahu uhradí. Musí však ísť o predmety, ktoré sa obyčajne do práce nosia. Dôležité tiež je, aby ste mu dokázali, že veci ste tam skutočne uložené mali. V prípade ostatných vecí, ktoré sa bežne do práce nenosia, tak urobí len do výšky 5-tisíc korún. Môže ísť napríklad o väčšie sumy peňazí, klenoty či iné cennosti.

„Ak však zamestnávateľ prevzal veci, ktoré zamestnanci obvykle do zamestnania nenosia, do osobitnej úschovy, zodpovedá za škodu na nich vzniknutú v plnej výške,“ vysvetľuje Michal Stuška z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Osobitnou úschovou sú strážená šatňa zamestnávateľa, trezor na zabezpečenie cenností, strážené parkovisko na úschovu dopravných prostriedkov, vrátane motorových vozidiel v priestore zamestnávateľa.




ŠKODU TREBA OZNÁMIŤ!


Na to, aby vám váš zamestnávateľ uhradil spôsobenú škodu z krádeže, ste povinný ho o nej bezodkladne informovať. V prípade, že tak neurobíte do 15 dní odo dňa, keď ste sa o škode dozvedeli, nárok na úhradu vám podľa zákona zaniká. „Táto lehota je ustanovená preto, že po dlhšom časovom odstupe je veľmi ťažké zisťovať a preukazovať dôvody vzniku škody a okolnosti, za ktorých ku škode došlo. Uvedenou lehotou sa tiež sleduje, aby prípadný páchateľ bol zistený čo najskôr,“ vysvetľuje hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Michal Stuška. Povinnosť upovedomiť zamestnávateľa o škode splníte vtedy, ak o nej písomne informujete svojho vedúceho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu