Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mečiar garantuje stabilitu koalície len do mája

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Vládne strany Smer-SD a ĽS-HZDS podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara v noci na dnes urovnali krízu, ktorá v stredu vyústila do špekulácií o rozpade koalície. Dohodli sa na tom, že vláda spojí hlasovanie o štátnom rozpočte na budúci rok s hlasovaním o dôvere kabinetu, povedal Mečiar na dnešnej tlačovej konferencii. Potvrdil, že jeho strana vládny návrh rozpočtu podporí.

Šéf ĽS-HZDS tak potvrdil, že jeho strana ostáva vo vláde aj napriek jeho stredajšej osobnej roztržke s Ficom a ich vzájomnému obviňovaniu z rozbíjania koalície. Mečiar dnes tvrdil, že krízu priamo nespôsobil spor medzi Ficovým Smerom a ĽS-HZDS o prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde, pre ktorý musel podpredseda jeho strany Miroslav Jureňa odísť z funkcie ministra pôdohospodárstva. Hlavným dôvodom podľa neho bol nedostatok komunikácie.

Mečiar stabilitu koalície garantuje len do mája. "Z hľadiska vývoja sme sa dostali do polčasu rozpadu," povedal. Po nočných rokovaniach s premiérom Ficom však bude vládna koalícia do mája zachovávať jednotu. "Dohody z noci sú čiastkové. K mechanizmu fungovania koalície sa musíme vrátiť," vyhlásil Mečiar. Odmietol, že by sa časť klubu ĽS-HZDS mohla od Mečiara odtrhnúť. "Úvahy o poslaneckom klube sú absolútne neopodstatnené."

Mečiar vymenoval niekoľko záverov o koaličnej spolupráci, na ktorých sa vraj dohodli zástupcovia Smeru a HZDS na nočnom rokovaní. Podľa neho bude napríklad koaličná rada zasadať pravidelne, nová ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová by mala mať silnejšie právomoci v pozemkovom fonde. "Za týchto podmienok koalícia môže pokračovať ďalej, byť produktívnou," vyhlásil Mečiar.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu