Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný súd rozhodol o námietkach zaujatosti Harabina voči sudcom v kauze volieb

(Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR na stredajšom (23. 10.) neverejnom zasadnutí pléna rozhodol o námietkach zaujatosti, ktoré podal neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin proti sudcom ÚS Ľubošovi Szigetimu, Ivanovi Fiačanovi, Ladislavovi Duditšovi a Liborovi Duľovi. Námietky sa týkajú Harabinovej sťažnosti, v ktorej označil marcové prezidentské voľby za nezákonné a neústavné, navrhol ich vyhlásiť za neplatné a opakovať ich.

Aké bolo rozhodnutie v prípade námietok, však ÚS nezverejnil. "Výroky rozhodnutí a dôvody, na základe ktorých Ústavný súd rozhodol, budú uvedené v rozhodnutiach, ktoré budú zverejnené na webovom sídle Ústavného súdu do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti týchto rozhodnutí," informovala vo štvrtok hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. Rozhodnutie nadobudne právoplatnosť dňom doručenia účastníkom konania.

Podľa Harabinej sťažnosti Zuzana Čaputová ako víťazka prezidentských volieb pri financovaní svojej volebnej kampane obišla zákon, a to i v dôsledku kumulácie priamej podpory kandidáta Roberta Mistríka, ktorý pred voľbami odstúpil, a tretích strán. Harabin zároveň poukázal na "neštandardne vysoký počet hlasovacích preukazov", ktoré podľa neho zakladajú dôvodnosť podozrenia o spáchaní volebného deliktu. O jeho celkovo dvoch volebných sťažnostiach podaných po prvom aj druhom kole volieb ÚS v minulosti nerozhodoval pre chýbajúci počet ústavných sudcov.

Viac o téme: VoľbyZaujatosťNámietkaŠtefan HarabinÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu