Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Boj o drahý opál

Vstup do štôlne Viliam
Vstup do štôlne Viliam (Zdroj: Nový Čas)

DUBNÍK - Boj o opálové bane. Dve firmy si navzájom robia napriek. Konateľ jednej spoločnosti tvrdí, že má právo pracovať na Dubníku, kde sa jediný slovenský drahokam vyskytuje. Podľa neho mu v tom však bránia pracovníci inej firmy. Tí to, naopak, popierajú.

Firma Opálové bane a brusiarne (OBB) je držiteľom takzvaného dobývacieho priestoru. Z neho vyplýva, že táto spoločnosť môže na tomto území pracovať na pláne prípravy tzv. dobývky. Po dokončení plánu má nárok získať práva na ťažbu opálu.

„Momentálne je však situ ácia taká, že nás pracovníci spoločnosti Opálové bane Dubník (OBD) nechcú do bane pustiť, hoci na to máme podľa zákona právo,“ sťažuje sa konateľ OBB Ivan Kopor. Podľa neho je baňa zamknutá a on sa nemôže dostať dnu. Navyše si myslí, že OBD neoprávnene ťažia a predávajú opál, hoci na to nemajú povolenie.

Spolumajiteľka OBD Otília Novotná však všetky obvinenia popiera. Pracovníci OBD už pôsobia na Dubníku viac ako 10 rokov. Kedysi mala povolenie na banský prieskum. To však už vypršalo.

OBD však medzitým postavili v priestoroch pri jednej zo štôlní s názvom Viliam, dom. V ňom je aj predajňa opálov, ktoré sa podľa O. Novotnej našli ešte pri prieskumných prácach. „I. Kopor si môže pripravovať plán, ale nie na našom pozemku a nie v našej nehnuteľnosti,“ ohradzuje sa O. Novotná.

Situácia je komplikovaná aj preto, lebo Martin Jančok, ktorý s firmou OBD spolupracuje na Dubníku, pripravuje sieť turistických náučných chodníkov. Na tento projekt získal z nórskych fondov 20 miliónov korún. „Keď sa nič nezmení, oznámim Nórom, ako sa veci majú a bude z toho medzinárodný škandál,“ vyhráža sa I. Kopor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu