Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Budú obyvatelia nájomných bytov platiť trhové ceny?

(Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí bývajú v nájomných bytoch, sa budú musieť pripraviť na zvýšenie nájomného. V budúcom roku sa totiž končí regulácia cien a tak mestá a obce, ale aj majitelia zreštituovaných domov si budú môcť za nájomné vypýtať trhové ceny.

Nie ktorí vlastníci domov už teraz listami ľudí upozorňujú, že budú platiť viac. Rozdiel v niektorých prípadoch bude aj desaťtisíc korún. Mnoho ľudí však na takéto zvýšenie nemá peniaze. Zo dňa na deň sa tak môžu stať bezdomovcami.

Deregulácia hornej hranice nájomného sa bytostne týka aj Rozálie Ondruškovej (79), ktorá v dvojizbovom byte žije so svojím chorým manželom. „Obaja sme rodení Bratislavčania a celý život sme prežili v Starom Meste. Teraz hrozí, že nás odtiaľto vyženú,“ povedala pani Rozália. V ich byte sa už roky nekúri a netečie teplá voda, pretože majitelia nemajú záujem o opravu starého tepelného kotla. Manželia platia mesačný nájom vyše 3 600 korún. „Starí nájomníci niektorých bytov už zomreli a majitelia teraz za nájomné pýtajú viac než 32-tisíc korún. Predpokladáme, že po deregulácii bude žiadať rovnakú sumu. Z týchto ľudí sa stanú bezdomovci,“ myslí si podpredsedníčka občianskeho združenia Právo na bývanie Eva Strasserová. Problém je, že mestská časť nemá pre nájomníkov v reštituovaných bytoch náhradné ubytovanie. Pritom práve tu je najviac reštitučných rozhodnutí.

List o skončení regulovaného nájmu dostal aj Bratislavčan Jozef, ktorý býva na bratislavskej Ulici 29. augusta. Informujú ho, že ceny nájomného budú od roku 2009 od 10- do 18-tisíc korún. „Náklady sú tam oveľa vyššie, ako platia nájomné. V súčasnosti na dome prebiehajú opravy a vrazili sa do nich veľké peniaze. Súčasná výška nájomného je malá, nepokrýva to. Po deregulácii zdvihneme ceny na trhové. Tento výpočet sme robili na základe výmery bytu a súčasných trhových cien prenájmov. Považovali sme za rozumné dať nájomníkom dopredu vedieť, ako sa ceny zmenia, aby sa dokázali včas zariadiť,“ vysvetlil právnik Peter Zelenay, ktorý zastupuje majiteľku zreštituovaného domu.

Čo na to rezort výstavby?

Zákon o regulácii cien nájomného končí svoju platnosť 31. decembra 2008. To znamená, že od 1. januára 2009 nebudú ceny štátom regulované a žiadny strop - maximálna cena nájomného - existovať nebude. „Nemyslíme si, že nájom pôjde až tak výrazne hore. Mestá a obce predsa nechcú ísť proti svojim ľuďom, to by si sami zatiahli slučku na krku. Nechcú vás dostať preč, nejde im o politiku vyprázdňovania bytov,“ povedal hovorca ministerstva výstavby Miroslav Batovský.

Podľa neho je cena nájomného výsledkom dohody prenajímateľa a nájomcu. Vychádza to aj z Občianskeho zákonníka, nemalo by to teda byť jednostrannou záležitosťou. Ministerstvo tvrdí, že nájomný bytový sektor na Slovensku predstavuje zhruba len 2,5 percenta z celkového bytového fondu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu