Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Tatry strážia dôchodcovia!

Susedské hliadky na porade s mestskými policajtmi.
Susedské hliadky na porade s mestskými policajtmi. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Dôchodcovia ako policajní agenti! Na nízkej kriminalite vo Vysokých Tatrách majú zásluhu aj aktívni seniori.

Tatranskej mestskej polícii asistujú ako agenti tzv. susedských hliadok, ktoré pomáhajú sledovať kriminálne živly.

Podľa slov zástupcu náčelníka Jozefa Štefaňáka sa inšpirovali skúsenosťami kanadskej polície. „Projekt sme prispôsobili špecifikám mesta Vysoké Tatry, ktoré majú rozlohu o dva kilometre väčšiu ako Praha. Pri hliadkovaní je nereálne pokryť takú veľkú plochu. Máme však svoje vysunuté oči a uši v civile. O pohybe podozrivých osôb či ich neobvyklých činnostiach nás informujú práve naši dôchodcovia,“ vysvetľuje J. Štefaňák. Odmenou pre penzistov je väčší pocit bezpečia v ich okolí.

„Dôchodcovia majú čas pozorovať okolie a sú veľmi všímaví. Poskytujú nám veľmi cenné informácie. My ich naopak oboznamujeme s nebezpečenstvami, s ktorými sa môžu počas hliadkovania stretnúť, a následne so spôsobmi obrany.“ Jedným z najaktívnejších agentov je podľa policajtov predseda klubu dôchodcov Pavol Pirschel (82) z Tatranskej Kotliny.

„Žijem tu celý život a poznám každého. Môjmu oku unikne máločo. Sme dobre organizovaní a radi polícii pomôžeme,“ povedal P. Pirschel. „Naposledy upozornil dôchodca na prítomnosť ukradnutého auta s rozpojenými káblami pri potoku. Bez tohto upozornenia by sa možno mladiství zlodeji po auto vrátili a vznikla by na ňom ešte väčšia škoda,“ pochválil prácu dôchodcov J. Štefaňák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu