Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia má pri objasňovaní vrážd mafiánskych bosov mizernú úspešnosť

V roku 2004 senát Najvyššieho súdu SR potvrdil pre Alojza Kromku - Lojza Čističa doživotie.
V roku 2004 senát Najvyššieho súdu SR potvrdil pre Alojza Kromku - Lojza Čističa doživotie.

ŽILINA - Tento mesiac uplynie 10 rokov od vraždy bosa žilinského podsvetia Milana Holáňa († 35). Ide o jednu z mála vrážd bosa v slovenskom podsvetí, keď vykonávateľ popravy neušiel spravodlivému trestu.

V objasňovaní takýchto vrážd má polícia veľmi slabú úspešnosť. V tomto prípade to však bolo iné. Za vraždu Holáňa, prezývaného Gorila, dostal doživotný trest v roku 2004 jeho vrah Alojz Kromka, alias Lojzo Čistič.

Gorilu usmrtili v novembri 1997 desiatimi ranami zo samopalu v žilinskom hoteli Astoria. „Osem rán mu prevŕtalo telo, po dvoch zástreloch zostali projektily v rane,“ povedal súdny lekár. Znalec určil, že k úmrtiu došlo bezprostredne po zranení Holáňa v priebehu piatich minút. Pri streľbe bol od chrbta zastrelený aj jeho ochrankár Stanislav Vnuk, ktorý dostal dve rany do pľúc a srdca.

Na Gorilu strieľali aj 3 mesiace pred jeho smrťou. Vtedy si ho strelec vystriehol na terase v kysuckom OK pube a mieril na neho zo strechy protiľahlého obytného domu. Po nevydarenom čine tam pušku nechal. „Remingtonka mala kvalitný puškohľad značky Meopta, bežne sa z takej zbrane strieľa s vysokou presnosťou na vzdialenosť 100 metrov, dobrý strelec s ňou dokáže trafiť cieľ aj z väčšej vzdialenosti,“ povedal znalec. Holáňa vtedy zachránil mobilný telefón, ktorý vo chvíli výstrelu išiel položiť na stôl. Takýto malý pohyb posunul ranu smerom od srdca pod ruku. Tento útok na Holáňa bol od roku 1993, keď ho prepustili z väzby na amnestiu, piatym v poradí. Posledný sa mu stal osudným.

Navyše pred žilinským hotelom došlo medzi vrahmi a hliadkou mestskej polície k prestrelke, a to pred očami asi 300 ľudí. Unikajúci muži podľa očitého svedka vystrelili niekoľko dávok pravdepodobne zo samopalu Tokarev do vzduchu a z miesta činu ušli.

Alojz Kromka - Lojzo Čistič

Lojzo Čistič, najbrutálnejší nájomný vrah na Slovensku, dostal doživotie. V roku 2004 to potvrdil senát Najvyššieho súdu SR. Kromka dostal doživotný trest za vraždu troch ľudí. Kromka bol podľa súdu zodpovedný za vraždu žilinského bosa Milana Holáňa a jeho ochrancu Stanislava Vnuka v bare Astória v Žiline. Súd ho uznal za vinného aj z vraždy Žanety Mirgovej, ktorá sa stala nevinnou obeťou streľby do idúceho auta pri Hrabušiciach. V aute vážne zranil aj ďalších troch spolucestujúcich, čo súd posúdil ako pokus o vraždu. Po vražde v bare Astória ohrozoval streľbou aj členov mestskej polície a okoloidúcich. Bez povolenia si zadovážil a prechovával zbrane, strelivo a výbušniny. V prípravnom konaní bol v tejto záležitosti vypočutý aj vtedajší námestník SIS a vypovedali aj primátori Žiliny a Banskej Bystrice. Vypovedať odmietol údajný bos podsvetia Mikuláš Černák.

KTO ZAVRAŽDIL MAFIÁNSKYCH BOSOV?

1995
V Bratislave vybuchla nálož v aute. Pri detonácii zahynuli bratia Vladimír a Jozef Danišovci. Vladimír, alias Tuli, bol jedným z prvých bosov podsvetia, priekopníkom vo vyberaní výpalného surovým spôsobom.

1997
Zastrelili Róberta Holuba, šéfa košického podsvetia. Holuba zneškodnil strelec cez okno, keď ležal na ARO v bratislavskej nemocnici.

Pred hotelom Holiday Inn v Bratislave zastrelili brokovnicou Miroslava Sýkoru. Išlo o jedného z najznámejších bosov bratislavského podsvetia.

1998
Na bratislavskom sídlisku zastrelili samopalmi brata Eduarda Diniča Róberta a ochrancu. Eda, bratislavského bosa, usmrtila nálož.

1999
Hromadná poprava. V reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede zastrelili traja páchatelia desiatich mužov miestnej skupiny pápayovcov. Medzi obeťami bol aj bos Tibor Pápay. (Polícia prípad uzavrela a v súčasnosti je na súde.)

Zavraždili bratislavského bosa Petra Steinhübela, prezývaného Žaluď. Zastrelený bol do chrbta ranou projektilu dum - dum, ktorá v tele trhá, čo jej príde do cesty. Steinhübel podľahol až pri šiestom pokuse.

Karol Konárik, zvaný Karči, podľahol ranám zo samopalu. Išlo o profesionálneho strelca. Všetky projektily zo samopalu vzoru 58 skončili v tele obete alebo v interiéri auta. Vládol vraj vďaka tomu, že uznal za šéfa - capo di tutti capi Mikuláša Černáka, ktorý bol aj krstným otcom jeho syna.

2003
Desiatimi ranami z automatickej zbrane zavraždili na bratislavských Kramároch kontroverzného podnikateľa Jána Takáča. Muža, označovaného za bosa jednej zo silných skupín bratislavského podsvetia, usmrtili v jeho luxusnom terénnom mercedese.

2004
Dvaja neznámi páchatelia v kuklách zavraždili v Bratislave Petra Čongrádyho, prezývaného Čongi. Čongrádyho, ktorý vystupoval z opancierovaného mercedesu, zasiahli štyri strely, mal prakticky odstrelenú časť hlavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu