Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovenskí vojaci z Cypru neodídu

BRATISLAVA - Slovensko zostane v misii OSN na Cypre. Ubezpečil o tom počas návštevy Cypru štátny tajomník ministerstva obrany Jaroslav Baška.

"Zastúpenie Slovenska tu bude naďalej trvať, pretože Cyprus je jeden z troch regiónov, v ktorých by sme chceli našu pôsobnosť zachovať," povedal cyperskému partnerovi Petrosovi Kareklasovi. SR prikladá misii UNFICYP veľký význam. Kareklas navrhol, aby si SR a Cyprus ako malé krajiny pomáhali v medzinárodných štruktúrach a vo výskume a vývoji obrannej techniky. Baška to uvítal. Na Cypre navštívil aj slovenských vojakov.

SR pôsobí v misii UNFICYP od júna 2001. Momentálne je v nej 196 vojakov, z toho 61 je v štruktúrach veliteľstva misie a 135 plní operačné úlohy v Sektore 4 spolu s maďarskými a chorvátskymi vojakmi. Hlavnými úlohami slovenskej jednotky je ochrana nárazníkovej zóny medzi tureckou a gréckou časťou Cypru, zabezpečenie dodržiavania prímeria, obnova a udržanie práva a poriadku a humanitárna práca, informovalo MO SR. Grécka Cyperská republika je členom EÚ, Tureckú republiku Severný Cyprus uznalo iba Turecko. Ostrov je rozdelený od roku 1974.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu