Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Narodení 17. novembra 1989: Deti revolúcie sú dospelé!

Takto symbolicky sa deti revolúcie stretli a štrngali kľúčmi na bratislavskom Námestí SNP. Zobraziť galériu (2)
Takto symbolicky sa deti revolúcie stretli a štrngali kľúčmi na bratislavskom Námestí SNP.

BRATISLAVA - V rodných listoch majú dátum narodenia 17. november 1989. V slovenských pôrodniciach v tento deň zaplakalo 204 detí - 126 chlapcov a 75 dievčat. Deti revolúcie zajtra vstupujú do veku dospelosti. Nový Čas im k narodeninám blahoželá!

Mamy dnešných dospelákov v nemocničných izbách pred osemnástimi rokmi počúvali z rádií o revolučných udalostiach, ktoré sa odohrávali v osudný deň Československa. Alebo im o vrcholiacom boji s komunistickými mocipánmi rozprávali hrdí manželia, ktorí si prišli pozrieť svoje malé ratolesti. Jedno z prvých detí, ktoré sa v tento deň narodili, bola Alexandra Blebercová z Bratislavy. Aj ona vlani patrila k sedemnástim mladým ľuďom z celého Slovenska narodeným v deň nežnej revolúcie, ktorí sa stretli v Bratislave. „Mame prišiel blahoželať Alexander Dubček s kyticou a plienkami,“ povedala Alexandra. Dospelým deťom revolúcie želáme splnenie všetkých životných túžob.



Narodení 17. novembra 1989:
Zobraziť galériu (2)


Michal Hergott (18) z Bratislavy: Chcem študovať politológiu

Jedným z detí revolúcie je Michal Hergott. "Zo žartu hovorím, že 17. november je sviatok, pretože ja som sa v ten deň narodil," usmieva sa Michal. Mama mu spomínala, že v deň jeho narodenia bol v nemocnici rozruch pre politické udalosti, ktoré sa v tých dňoch u nás odohrávali. "Odmalička hovorila, že som revolučné dieťa. A viem ešte aj to, že pred osemnástimi rokmi bola v Bratislave väčšia zima, ako je teraz," pokračuje Michal, študent angličtiny a španielčiny na bratislavskom gymnáziu. "Po maturite chcem na vysokej škole študovať sociológiu, politológiu alebo iné humanitné vedy," dodal mladík, ktorý sa zaujíma aj o hudbu a šport.

Osobnosti na obrazovke

Od štvrtka do nedele bude televízia TA 3 vysielať sériu rozhovorov s protagonistami nežnej revolúcie. K pádu totalitného režimu sa vyjadrí aj 1. podpredseda prvej porevolučnej vlády Valtr Komárek, spoluzakladateľ VPN Fedor Gál, Ján Kryl, brat pesničkára Karla Kryla, pražský biskup Václav Malý, hovorca OF, a ďalšie osobnosti nežnej revolúcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu