Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Väčšina Slovákov hodnotí nežnú revolúciu kladne

BRATISLAVA - Nežnú revolúciu z novembra 1989 hodnotí väčšina Slovákov pozitívne alebo skôr kladne. V októbrovom prieskume agentúry Focus sa tak vyjadrilo 59 percent opýtaných.

Spoločenská zmena, ktorá viedla k pádu komunizmu, sa nepozdáva takmer tretine z vyše tisícky opýtaných. Prevrat má viac priaznivcov medzi mladšími ľudmi a podnikateľmi, horšie ho vníma staršia generácia.

Najviac tých, ktorí hodnotia zmeny po novembri 1989 kladne, je medzi podnikateľmi a živnostníkmi (89 percent), ako aj medzi stredoškolsky alebo vysokoškolsky vzdelanými. Z hľadiska veku najlepšie hodnotí prevrat mladšia generácia, teda 25 až 34-roční (71 percent). Naopak s ponovembrovými zmenami sú nespokojní ľudia starší než 60 rokov (58 percent).

Z hľadiska regiónov medzi spokojnejších patria obyvatelia väčších miest. Rovnako zhruba dve tretiny kladných postojov bolo v Bratislavskom kraji, väčšina spokojných so spoločenskými zmenami žije v Košickom kraji (69 percent) a Žilinskom kraji (64 percent). Nežnú revolúciu zle hodnotí 42 percent obyvateľov Banskobystrického kraja.

Rozdiely sú aj medzi sympatizantmi jednotlivých politických strán. Nežnú revolúciu pozitívne hodnotia priaznivci SDKÚ-DS (87 percent). Naopak, zmenu systému v súčasnosti horšie hodnotia potenciálni voliči ĽS-HZDS, z nich sa záporne vyjadrilo 51 percent. Negatívne odpovedalo aj 38 percent potenciálnych voličov Smeru-SD.

Postoj Slovákov na spoločenskú zmenu, ktorá sa stala po 17. novembri 1989:

Postoj Hodnotenie v percentách
rozhodne kladne 14,7
skôr kladne 44,3
skôr záporne 21,8
rozhodne záporne 10,0
nevie 9,2

Zdroj: Focus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu