Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekárom poďakovali sochou

Syn Ladislav takmer rok ležal na oddelení detskej onkológie, teraz pomohol otcovi pri výrobe sochy.
Syn Ladislav takmer rok ležal na oddelení detskej onkológie, teraz pomohol otcovi pri výrobe sochy. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Socha ako poďakovanie! V parku pri košickej detskej onkológii pribudla kamenná plastika rodiny.

Zhotovili ju výtvarník Ladislav Staňo z Valalík pri Košiciach so synom Ladislavom. Ten takmer rok ležal na tomto oddelení a len nedávno ho prepustili do domáceho liečenia.

Otec Ladislav plánoval urobiť plastiku s detským motívom. „Myslel som, že to bude jednoduchšie. Nakoniec som vyrobil plastiku s tvárami. Symbolizujú rodinu, ktorá drží pokope a dáva nádej na vyliečenie,“ prezradil výtvarník. Jeho syn Ladislav (22) na detskej onkológii ležal takmer rok. „Bolela ma hlava, chodil som na rôzne vyšetrenia. Nakoniec mu pri jednom odbornom vyšetrení diagnostikovali nádor,“ uviedol Ladislav a dodal: „Chodím na kontroly, no úplne za vodou ešte nie som. Ale je príjemné prísť na oddelenie iba na návštevu,“ dodal Ladislav a jeho otec doplnil: „Socha je poďakovanie lekárom a celému personálu. Poznám aj pani primárku, býva v tej istej obci, a tak som jej sľúbil, že do parku pre deti niečo vyrobím. Určite to nie je posledná plastika.“

Syn Ladislav priznal, že v budúcnosti možno do parku sám niečo zhotoví. Ladislav Staňo starší seká do kameňa, hlavne do travertínu, asi pätnásť rokov. Zúčastnil sa na viacerých plenéroch, výstavách či tvorivých dielňach a jeho práce poznajú nielen doma, ale aj v zahraničí i za morom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu