Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ľudia blízki Slovenskej pospolitosti plánujú zhromaždenie

BRATISLAVA - V centre Bratislavy by sa v sobotu 17. novembra po roku opäť malo zopakovať zhromaždenie, ktoré organizujú ľudia blízki Slovenskej pospolitosti. Občianske združenie, ktoré je obviňované z pravicového extrémizmu, o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

Bratislavská mestská časť Staré Mesto rozhodne o prípadnom rozpustení zhromaždenia priamo na mieste, povedala ČTK jeho hovorkyňa Alena Kopřivová.

Zhromaždenie podľa Kopřivovej oficiálne ohlásili a zvolali Tomáš Bečky a Michal Laššák. Obidvaja boli aj organizátormi vlaňajšieho mítingu, ktoré však predchádzajúci starosta mestskej časti Peter Čiernik napokon zakázal. Napriek tomu sa pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí stretli asi tri desiatky nakrátko vystrihaných mladých mužov. Bol medzi nimi aj vtedajší šéf združenia Marian Kotleba. Polícia ho aj s niekoľkými ďalšími mladými mužmi zadržala.

Zástupcovia mestskej časti budú podľa Kopřivovej na míting dozerať a ak by nebol jeho priebeh v súlade s tým, čo nahlásili organizátori, rozpustia ho. "Je to v právomoci zástupcov samosprávy," dodala Kopřivová.

V posledných týždňoch sa na Slovensku opäť otvorila širšia diskusia o pravicovom extrémizme. Občianske združenie Ľudia proti rasizmu totiž kritizovalo políciu za údajne nedostatočnú aktivitu proti útočníkom, ktorí boli v poslednom období zodpovední za niekoľko napadnutí, motivovaných údajne rasovou neznášanlivosťou.

Na zhromaždenia chcú 17. november využiť v mestskej časti aj ďalší štyria organizátori, povedala Kopřivová. Protestný míting proti súčasnej vláde Roberta Fica na Námestí SNP naplánovala napríklad mimoparlamentná Občianska konzervatívna strana v spolupráci s neformálnym združením Občania proti totalite a organizáciou Občiansko-demokratická mládež.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu