Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záchranári neustále v pohotovosti: Počas víkendu pomohli 118 pacientom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Záchranári cez víkend pomáhali 118 pacientom, ktorí mali problémy z tepla. Najviac pacientov ošetrili v Prešovskom kraji - 24. Najmenej, deväť, potrebovalo pomoc v Žilinskom kraji. Informovala o tom Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Záchranná zdravotná služba apeluje, aby ľudia dbali na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. „Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu treba piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," zdôrazňujú záchranári.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155 a jej operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Viac o téme: ZáchranáriPacientiKolapsy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu