Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Internet a technológie priniesli stovky nových slov

BRATISLAVA - Internet a moderné technológie priniesli do slovenčiny desiatky až stovky nových slov. Do slovníka slovenského jazyka tak už bežne patria pojmy ako mail, online či cédečko. Internet v súčasnosti pravidelne využíva viac ako 40 percent Slovákov.

"Ako sa rozšírili počítače, začali prichádzať nové reálie, nové slová, ktoré súviseli s tým, že sme potrebovali pomenovať veci, ktoré sme predtým nepotrebovali pomenovať," povedala ČTK Sibyla Mislovičová z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra.

Slováci podľa nej nemohli zostať odkázaní len na anglické slová. Niektoré preto jazykovedci preložili. Tak sa namiesto slova browser ujal vyhľadávač. V anglickej podobe zase prijali slová, ktorých slovenská podoba by bola komplikovaná.

Do bežnej slovnej zásoby sa napríklad zaradili slová ako skenovať či mailovať. Na vyjadrenie v slovenčine by totiž potrebovali dve až tri slová, napríklad "odoslať elektronickou poštou" alebo "poslať správy mailom". Okrem toho sa slovo mailovať ujalo už v bežnej komunikácii. "O tom, že sa dostalo do slovnej zásoby, svedčí, že vznikajú aj odvodené slová, podľa toho, ako ľudia potrebujú," dodala Mislovičová. Podobne sa súčasťou slovenčiny stali aj slová manažér, manažérsky.

Ako sa slovenčina rozrástla, ukáže aj nový Slovník súčasného slovenského jazyka. Jeho prvý zväzok vyšiel tento rok, jazykovedci plánujú ďalších sedem pokračovaní. Celkovo má obsiahnuť 250.000 slov. Ktoré slová patria do slovnej zásoby Slovákov, ukazuje aj internetová verzia krátkeho slovníka. Jazykovedný ústav, ktorý patrí pod Slovenskú akadémiu vied, tiež plánuje vydať cédečko s krátkym slovníkom slovenčiny, synonymickým slovníkom, ale aj s názvami slovenských obcí a slovenskými menami.

Koniec priemyslového veku a nástup veku informácií sa datuje na začiatok 80. rokov minulého storočia. Najbúrlivejší vývoj zaznamenali Spojené štáty, keď v roku 1991 americké firmy prvýkrát investovali viac peňazí do počítačových a informačných technológií než do priemyslu.

Slovensko a Česko sú na internet pripojené zhruba od polovice 90. rokov. Počítačová gramotnosť na Slovensku rastie. Slováci čoraz častejšie mailujú, nakupujú či komunikujú so svojou bankou cez internet. V práci ho využíva asi polovica Slovákov a pripojenie naň má každá štvrtá domácnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu