Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hrušovského prijali za maltézskeho rytiera

Hrušovský ako nový člen Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov. Zobraziť galériu (2)
Hrušovský ako nový člen Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov. (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Poslanec Národnej rady SR a predseda KDH Pavol Hrušovský bol dnes večer v trnavskej katedrále sv. Jána Krstiteľa prijatý za nového člena Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov.

Na slávnostnej svätej omši, ktorú celebroval bratislavsko-trnavský arcibiskup Ján Sokol za prítomnosti apoštolského nuncia na Slovensku Henryka Józefa Nowackého, veľkoprioru Zvrchovaného rádu v Českej republike Karla Paara a veľvyslanca Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov na Slovensku Huga Windisch-Graezta, bolo na slávnosti Investitúry prijatých aj ďalších sedem nových členov do rádu, ktorého oficiálny názov je Zvrchovaný vojenský hospitálsky rád svätého Jána z Jeruzalema, Rodosu a Malty.

Ako pre agentúru SITA potvrdil po slávnostnej sv. omši Pavol Hrušovský, prijatie za nového člena rádu je pre neho pocta aj záväzok. "Na jednej strane je to pocit radostný a na druhej strane pocit obrovskej zodpovednosti, lebo nebudú stačiť len slová, ale budú sa vyžadovať skutky a činy," reagoval Hrušovský na svoje členstvo medzi maltézskymi rytiermi. Arcibiskup Ján Sokol je presvedčený, že podobne ako Hrušovský, aj ďalší noví členovia prijatí na dnešnej slávnosti v trnavskom katedrálnom chráme budú prínosom pre katolícku cirkev aj Slovensko. "Cirkev dostala nových robotníkov v službe pre trpiacich, chorých a chudobných," povedal arcibiskup Sokol, ktorý doplnil, že ich úlohou bude podporovať humanitárne a charitatívne aktivity rádu v duchu hesla "obrana viery a pomoc chudobným".

Maltézsky rád je jedným z mníšskych rytierskych rádov, ktoré vznikli v 11. storočí na území Jeruzalemského kráľovstva. Členovia rádu sa delili na triedy bojovných rytierov, kňazov a bratov ošetrovateľov. Na čele rádu stál a stojí veľmajster rádu. Podľa súčasného medzinárodného práva je rád suverénnym neštátnym subjektom bez vlastného územia. Rád má dve malé exteritoriálne územia (mimo sídla v Ríme to je pevnosť St. Angelo na Malte od reštitúcie v roku 1998), vydáva vlastné mince a poštové známky a má vlastnú značku áut. Udržuje úplné diplomatické styky s 93 štátmi sveta, v ďalších šiestich je zastúpený a má štatút pozorovateľa v OSN.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu