Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slota: Nechcel som uraziť Rómov alebo Cigáňov, ale sociálne neprispôsobivých

Ján Slota priznal, že na adresu Rómov používal nevhodný slovník.
Ján Slota priznal, že na adresu Rómov používal nevhodný slovník. (Zdroj: TASR)

TRNAVA - Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota priznal, že na adresu Rómov používal nevhodný slovník. "Nemusel som možno použiť až také silné slová," povedal na tlačovej besede po dnešnom rokovaní rozšíreného Predsedníctva SNS v Trnave.

Zároveň však dodal, že sa nikdy nesnažil "urážať Rómov alebo Cigáňov". Vždy hovoril o sociálne neprispôsobivých občanoch. Podľa neho aj samotní Rómovia vidia, že takých je medzi nimi veľké percento.

Predseda občianskeho združenia registrovaného pod názvom Parlament Rómov Ladislav Fízik, ktorý bol na dnešnom rokovaní Predsedníctva SNS, tvrdí, že pracovať s Rómami nie je ideálne. Pre Rómov je najdôležitejšie vzdelanie a práca. Vyzdvihol, že Slota bol s ním ochotný rokovať a podpísať zmluvu o spolupráci s Parlamentom Rómov.

Podľa Slotu by problémy Rómov mohli vyriešiť dobrovoľné internátne školy, kde by pracovali rómski pedagógovia. Fízika upozornil, že úspešnosť internátnych škôl závisí od motivácie Rómov. "Budeme chodiť medzi svojich a hovoriť, že keď dajú deti na internátne školy, vyrastú z nich dobrí ľudia," povedal.

Fízik dnes tiež zdôraznil, že Rómovia chcú hovoriť sami za seba. Podľa neho bývalý vicepremiér Pál Csáky hovoril na medzinárodných fórach aj o Rómoch, ale riešenia rómskej otázky neprišli. "Denno-denne tlčú Rómov. Keby na to upozornila Edit Bauer!" - vyhlásil Fízik v súvislosti s rokovaní Európskeho parlamentu o situácii národnostných menšín na Slovensku, ktoré iniciovala slovenská europoslankyňa za Stranu maďarskej koalície E. Bauerová. Štátny tajomník pre menšinové a regionálne kultúry Ministerstva kultúry SR Augustín Jozef Lang upozornil, že etnická strana na Slovensku zneužívala pre politické ciele národnostné menšiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu