Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Požiar pri obci Bystrá je už pod kontrolou: Hasiči však pokračujú od skorého rána

Hasičom sa podarilo požiar lesa v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ lokalizovať a dostať pod kontrolu. Zobraziť galériu (2)
Hasičom sa podarilo požiar lesa v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ lokalizovať a dostať pod kontrolu. (Zdroj: HaZZ)

BYSTRÁ - Hasiči z celého Slovenska pokračujú od stredy rána v hasení požiaru na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno. Hasia už viac ako 40 hodín. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Zásahová činnosť bola úspešná vďaka mimoriadnemu nasadeniu všetkých hasičov a efektívnemu rozmiestneniu síl a prostriedkov. Požiar bol hasený zo vzduchu dvoma vrtuľníkmi, ktoré na miesto zhodili takmer 100.000 litrov vody a tiež zo zeme vďaka vytvoreniu niekoľkokilometrového hadicového vedenia. Pri udalosti zasahovalo viac ako 100 hasičov so 45 kusmi techniky," uvádza HaZZ.

Hasenie rozsiahleho požiaru na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HaZZ)

Oheň zachvátil les v pásme nad kosodrevinou v pondelok (8. 7.) popoludní. Rozhorel sa na ploche zhruba päť hektárov. "Z dôvodu, že sa požiar nachádza vo veľmi nedostupnom teréne, zvolil veliteľ zásahu dve taktiky hasenia. Príslušníci z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí sa bezpečne zlanili nad požiarisko z vrtuľníka, ktorý tam postupne spustil aj desať oto vakov a tri podvesné siete s prostriedkami a potrebným materiálom na hasenie. Oto vaky slúžia ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne. Hasičom sa zároveň podarilo vybudovať hadicové vedenie na dopravu vody na miesto požiaru. Pri jeho budovaní museli na viacerých miestach odstrániť popadané stromy z lesného chodníka," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

"Pred šiestou hodinou ráno sústredili techniku pod požiarisko, aby mohli pokračovať v hasebných prácach," priblížila. Aj počas stredy budú leteckú podporu zo vzduchu poskytovať dva vrtuľníky Letky Ministerstva vnútra SR a Letky Ministerstva obrany SR. Hasiči budú naďalej využívať dopravné vedenie napájané jazierkovým systémom a cisternovou technikou. "Na miesto prišlo tiež 30 dobrovoľníkov z radov zamestnancov Lesov SR a dobrovoľníci zo Štátnej ochrany prírody, ktorí budú nápomocní hasičom pri lokalizačných prácach," dodala.

Stovka hasičov a dobrovoľníkov hasí lokálne ohniská, je ich už menej

Stovka hasičov a dobrovoľníkov stále likviduje lesný požiar na kopci Veľký Gápeľ v katastri nízkotatranskej obce Bystrá v okrese Brezno. Na požiarisku sa nachádza už menej lokálnych ohnísk aj vďaka vysokej účinnosti hasebnej látky. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Dva vrtuľníky doposiaľ vykonali 46 zhodov s celkovým množstvom vody viac ako 125.000 litrov. Počas zásahu je využívaný dron, ktorý vykonáva monitoring, prieskum a slúži na efektívnejšie zisťovanie smeru šírenia požiaru a možností vybudovania jazierkového systému v nedostupnom teréne," konštatovala Farkasová.

Rozsiahly požiar, ktorý zachvátil les v pásme nad kosodrevinou, vypukol v pondelok (8. 7.) popoludní. Podarilo sa ho lokalizovať v stredu po 11.00 h. Podľa Farkasovej hasiči prekopávajú zhorenisko, aby nedošlo k vznieteniu podzemných skrytých ohnísk.

Viac o téme: LesPožiarOheňHasičiTerénBystrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu