Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

TIS: Dotácie dostávajú hlavne obce so starostami z koalície

Transparency International Slovensko odporučila Robertovi Ficovi zaviesť jasné pravidlá na rozdeľovanie dotácií.
Transparency International Slovensko odporučila Robertovi Ficovi zaviesť jasné pravidlá na rozdeľovanie dotácií. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - K štátnym dotáciám sa na Slovensku dostávajú vo výrazne väčšej miere obce, v ktorých sú starostovia zo strán vládnej koalície. Tvrdí to organizácia Transparency International Slovensko (TIS), podľa ktorej centrálne štátne úrady prideľujú peniaze samosprávam aj podľa straníckej príslušnosti. Podobne sa však podľa TIS prerozdeľovali dotácie aj počas bývalej vlády Mikuláša Dzurindu.

Organizácia preto odporučila kabinetu Roberta Fica zaviesť jasnejšie kritériá na prideľovanie týchto príspevkov. "Ak starostovia z koalície dostali nadštandardný počet dotácií, tak je vysoká pravdepodobnosť, že prístupnosť k dotáciám závisí aj od politickej príslušnosti starostov, a nie od kvality projektov. (...) V tomto prípade tým pádom môžeme hovoriť o istom straníckom klientelizme," povedala dnes novinárom Emília Sičáková-Beblavá z TIS.

Organizácia sa pri svojich záveroch oprela o analýzu troch programov, prostredníctvom ktorých sa môžu obce dostať k príspevkom. TIS skúmala prerozdelenie peňazí za tento rok prostredníctvom ministerstva financií, Úradu vlády a Environmentálneho fondu. Podľa Sičákovej-Beblavej je však v súčasnosti ďalších asi 40 programov na jednotlivých ministerstvách a úradoch, kde hrozia podobné riziká.

Podľa straníckeho kľúča sa však podľa TIS dostávali peniaze do regiónov aj počas bývalej vlády. Dotácie z Envirofondu získavali napríklad najmä obce, na čele ktorých stáli starostovia za Stranu maďarskej koalície, poznamenala Sičáková-Beblavá.

TIS zároveň kritizovala slabú informovanosť ministerstiev o prerozdeľovaní dotácií obciam a navrhla vláde prijať zmeny v tejto oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu