Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Prezident dostane zákon o dôchodkoch asi s protichodnými návrhmi

Pavol Paška prezidentovi asi predloží novelu zákona o sociálnom poistení tak, ako ju schválil parlament.
Pavol Paška prezidentovi asi predloží novelu zákona o sociálnom poistení tak, ako ju schválil parlament.

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) dnes oznámil, že prezidentovi pravdepodobne predloží novelu zákona o sociálnom poistení tak, ako ju schválil parlament.

Prezident Ivan Gašparovič tak dostane zákon s dvoma protichodnými uzneseniami o možnosti vstupu do druhého dôchodkového piliera. Paška zároveň odmietol kritiku opozície z manipulácie s prijatou novelou.

"Aby sme predišli týmto špekuláciám, pravdepodobne to odíde v takej konštrukcii, ako to hlasovanie prebehlo," povedal novinárom Paška. Riešením by následne podľa neho mohlo byť vrátenie predlohy prezidentom na opätovné prerokovanie v parlamente.

Legislatívny odbor parlamentu pôvodne zverejnil na internete konečný text zákona, v ktorom nebol zahrnutý odsúhlasený pozmeňovací návrh opozičnej poslankyne Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Paška dnes potvrdil, že takýto postup, ktorý vyvolal kritiku opozičných strán, nariadil on.

Dve protichodné uznesenia o možnosti vstupu do druhého piliera prijali poslanci pri minulotýždňovom hlasovaní.

Novela zákona o sociálnom poistení vyvolávala dlhodobo spory medzi koalíciou a opozíciou. Terajšia vláda Roberta Fica v predlohe presadila zmeny v dôchodkovom systéme, ktorý pripravil predchádzajúci kabinet Mikuláša Dzurindu. Ficova vláda sa snažila oslabiť druhý pilier, v ktorom si ľudia šetria na penziu v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu