Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Neonacisti údajne zbili dvoch cudzincov v Bratislave

BRATISLAVA - Skupina približne 20 pravicových extrémistov podľa občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu napadla v piatok večer v centre Bratislavy niekoľkých zahraničných študentov. Dvaja cudzinci údajne upadli po bitke do bezvedomia. Polícia zatiaľ nepotvrdila, že išlo o rasovo motivovaný útok.

Podľa zástupcov Ľudí proti rasizmu zostal po útoku holohlavých mužov na električkových koľajniciach v bezvedomí najskôr ležať jeden zo štvorice napadnutých cudzincov, ktorému sa snažil pomôcť kamarát. "Mal celú tvár zaliatu krvou. Snažil som sa mu nahmatať pulz a potom ho resuscitovať spolu s jeho priateľkou, ktorá pribehla po odchode útočníkov," popísal incident priateľ napadnutého študenta, ktorý údajne napokon tiež stratil vedomie.

Združenie Ľudia proti rasizmu upozornilo, že k bitke došlo len niekoľko sto metrov od krajského policajného riaditeľstva a nemocnice. Policajti a záchranná služba, ktorú asi privolali náhodní svedkovia, vraj prišli po dvadsiatich minútach od začiatku útoku. Údajné obete pravicových extrémistov si neželali zverejniť svoje mená ani krajiny, odkiaľ pochádzajú. Polícia však uviedla, že obete pochádzali z Líbye a Grécka.

"Vyšetrovanie sa vedie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví spolupáchateľstvom. Na základe výpovedí poškodených sa v súčasnosti nepreukázalo, že išlo o rasovo motivovaný čin. Vyšetrovanie však naďalej pokračuje," povedala ČTK hovorkyňa polície Alena Toševová.

Polícia na rozdiel od zástupcov Ľudí proti rasizmu tvrdila, že neznámi páchatelia napadli nie štvoricu, ale trojicu cudzincov. Obete utrpeli podľa policajtov zranenia s neurčenou dobou liečenia, z nemocnice už boli údajne všetci prepustení.

Polícia vlani zaznamenala 188 rasovo, národnostne alebo inou neznášanlivosťou motivovaných trestných činov, za prvý polrok tohto roka ich bolo 72. Objasniť sa minulý rok podarilo 107 skutkov. Polícia stále pátra po vrahovi vysokoškoláka Daniela Tupého, ktorý prišiel o život 4. novembra 2005 na nábreží v bratislavskej Petržalke. Prípad vyvolal veľkú pozornosť, keďže z útoku sú podozriví neonacisti. O útokoch skinhedov sa diskutovalo aj po dvoch incidentoch v Nitre, kde napadli hudobníkov v podniku a študentov pred divadlom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu