Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Víkendové rady: Kam na hríby? Toto je oblasť Slovenska, kde ich nájdete najviac

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

MODRA/MARTIN/SNINA – Laik by si pomyslel, že po tohtoročnom daždivom máji budú naše lesy zaplavené hríbmi. Môžete si zakričať “Rastú!”, ale iba v niektorých oblastiach Slovenska. Hríby totiž okrem vlahy potrebujú teplo, a toho bolo v máji málo. Neklamným znamením je, že predaj našich hríbov na trhoviskách chýba.

Nie každý druh rastie rovnako rýchlo, závisí to od živín v zemi, splnu mesiaca, spary, vlhka, teploty aj toho, v akom lese sme. A aj od stupňa globálneho otepľovania. V najbližších dňoch nás opäť čaká dážď a potom spara. Takže by mali rásť, ale... treba si už nachystať košíky? Aké sú doterajšie úlovky a prognózy? 

Západ – V lesoch okolo Modry sa konečne objavil hríb dubový, mladé modráky, plávky a masliaky smrekovcové. Sezóna sa v okolí civilizácie vždy rozbieha pomalšie. Zato v okolí Malaciek nič. Trnava ponúka dubáky, mnohé sú však červivé.

Stred – Zvolen, Banská Bystrica, Martin – modráky, dubáky, sem-tam kuriatka. Hríby sa objavili aj v okolí Ružomberka, kde je o ne často núdza.

Východ – Na východe rastú najviac. V okolí Košíc, Prešova, Sniny či Trebišova stačí zájsť kúsok do lesa a máte na večernú praženicu i na sušenie.

Víkendové rady: Kam na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Čo na hubárov čaká? Blíži sa spln (17. júna), s tým treba rátať a po tomto termíne sa hádam môžu potešiť aj hubárskym rekordom. Netreba pripomínať, že hríby treba zbierať ohľaduplne, nevytrhnúť plodnicu, nepodupať okolie. Aj po vás prídu zberači.

Viac o téme: TeploSplnHubyGlobálne otepľovanieHríby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu