Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku miznú ľudia! Sú za tým podvody s bytmi?

Dom na Kľukatej ulici v Bratislave získal majiteľ päť dní po zmiznutí pôvodného vlastníka. Zobraziť galériu (3)
Dom na Kľukatej ulici v Bratislave získal majiteľ päť dní po zmiznutí pôvodného vlastníka. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Jedného dňa ich zrazu nebolo! V bytoch a domoch, ktoré im patrili, alebo v nich žili, dnes bývajú iní. Pôvodní majitelia sa totiž záhadne stratili. Nový Čas pátral po viacerých nezvestných ľuďoch, ktorých zmiznutie môže súvisieť s nekalým obchodom s nehnuteľnosťami. Tu sú ich príbehy.

Pri vyšetrovaní podozrení z podvodov, ktoré súvisia s predajom nehnuteľností, sa policajti stretávajú s nevšednou mlčanlivosťou príbuzných a známych stratených ľudí. „Nájsť súvislosti medzi nezvestnými a prevodom vlastníctva ich nehnuteľností je zložité. Jeden z možných variantov je, že vo viacerých prípadoch sprostredkovatelia použili triky tzv. bytovej mafie a zneužili nízke právne vedomie vlastníkov bytov a domov, ktorí sú dnes nezvestní,“ povedal kriminalista.

Na Slovensku polícia v súčasnosti pátra po približne 250 nezvestných dospelých. V čase zmiznutia mnohí z nich mali nehnuteľnosti. Ak by sa podozrenia Nového Času potvrdili, išlo by o obzvlášť kruté kšefty s nehnuteľnosťami, ktoré za tiaľ na Slovensku nemajú obdobu.

Jedným z nezvestných je Viliam Andrášik (45) z Bratislavy. Starý mládenec, ktorý nemal blízkych príbuzných, žil sám v rodinnom dome v bratislavskom Prievoze na Kľukatej ulici číslo 5. Mama mu zomrela asi rok predtým, ako zmizol. Pracoval na cintoríne v Ružinove. Po robote si rád zašiel do neďalekej krčmy. „Jeden deň prekvapujúco neprišiel do roboty. Akurát sme mali pohreb, chýbal nám. Hľadali sme ho doma aj v neďalekej krčme, nikde ho nebolo,“ povedal Vilov kolega. Polícii nezvestnosť oznámilo pohrebníctvo, kde Andrášik pracoval. „Poznám ho odmalička. Nikdy sa nestalo, aby sa nevrátil. Zakrátko jeho dom začali nejakí ľudia vypratávať, odvliekli aj psy a sliepky,“ povedal Andrášikov sused.

Dom, v ktorom býval teraz nezvestný Viliam, dnes patrí manželskej dvojici. Získala ho kúpou päť dní po Andrášikovom zmiznutí! „Známy mi odporučil ľudí, ktorí mali na starosti predaj. Pôvodného majiteľa som videl raz pri rokovaniach o predaji. Nerozprávali sme sa, len mi ho predstavili ako vlastníka. Viem, že je teraz nezvestný,“ povedal majiteľ domu, ktorý tvrdil, že za dom riadne zaplatil a má aj list vlastníctva. „Verím, že vyšetrovaním sa ukáže, že ma podviedli, a že som poškodený,“ dodal.

O ďalšom prípade čítajte v zajtrajšom Novom Čase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu