Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Tatrách išlo o život: V masíve Gerlachovského štítu uviazli dvaja českí horolezci

Záchrana turistov v masíve Gerlachovského štítu
Záchrana turistov v masíve Gerlachovského štítu (Zdroj: Facebook/ Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Dvaja českí horolezci uviazli v nedeľu (26. 5.) večer v masíve Gerlachovského štítu vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že chceli vystúpiť na Gerlachovský štít Martinovou cestou, postupovali pomaly, a preto sa napokon rozhodli zostúpiť do doliny.

"Počas zostupu v komplikovanom teréne uviazli. Horskí záchranári z Oblastného strediska Vysoké Tatry požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú a zdravotnú službu (VZZS), avšak tá nemohla vzlietnuť pre prichádzajúcu tmu," uviedla HZS na svojej stránke. 

Keďže boli horolezci bez zranení a schopní prečkať noc na mieste, pokračovalo sa v záchrannej akcii v pondelok v skorých ranných hodinách. Ráno posádka VZZS z heliportu v Starom Smokovci postupne vzala na palubu dvoch horských záchranárov, ktorých následne vysadil vrtuľník pod hrebeňom, vo Východnom Batizovskom sedle. "Odtiaľ cez systémy žľabov traverzovaním postupovali k uviaznutým horolezcom, s ktorými z miesta uviaznutia opäť vystúpili do sedla," dodala HZS. 

Zo sedla zostúpili na úroveň Kostolíka, odkiaľ opäť požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov. Uviaznutú dvojicu postupne so záchranármi evakuovali z terénu a letecky dopravili na heliport v Starom Smokovci. Muži vo veku 25 a 57 rokov po vyšetrení leteckou lekárkou pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

Viac o téme: TuristiHorskí záchranáriVysoké TatryGerlachovský štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu