Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SMK chce na južnom Slovensku viac železníc a kompu

Béla Bugár a Iván Farkas
Béla Bugár a Iván Farkas

BRATISLAVA - Opozičná SMK požaduje výstavbu a rozšírenie ďalších ciest a mostov na južnom Slovensku.

V stratégii, ktorú dnes strana predstavila, navrhla okrem už známych požiadaviek na dobudovanie viacerých rýchlostných ciest cez južné Slovensko aj sprevádzkovanie nákladnej kompy cez Dunaj či dvoch nepoužívaných železničných tratí. Podľa strany by to pomohlo rozvoju tohto regiónu, ktorý ekonomicky zaostáva aj pre nerozvinutú infraštruktúru.

"Mladí aj predstavitelia strednej generácie čoraz vo väčšom počte opúšťajú tento región," povedal novinárom podpredseda SMK Iván Farkas. "Dvadsaťštyritisíc ľudí denne chodí za prácou na druhý breh Dunaja alebo Ipľa," dodal. Na južnom Slovensku býva približne polmiliónová maďarská menšina, ale aj milión Slovákov, poznamenal.

SMK navrhla, aby v krátkodobom horizonte sprevádzkovali nákladnú kompu cez Dunaj medzi Štúrovom a Ostrihomom. Tá by umožnila nákladným dopravcom z regiónu vyhnúť sa dlhým obchádzkam, pretože most medzi oboma mestami má len obmedzenú nosnosť. V neďalekom Obide by podľa Farkasa mohli vybudovať logistické centrum pre nákladnú dopravu. Dopravu cez Dunaj by podľa predstáv strany mal odľahčiť aj nový most v Komárne. Starý je totiž podľa Farkasa preťažený.

Okrem toho SMK požaduje sprevádzkovanie železničných tratí medzi Šahami a Drégelypalánkou či Turňou nad Bodvou a Tornanádaskou. Strana okrem toho pripomenula svoje staré požiadavky na dostavanie rýchlostnej cesty medzi Košicami a Miskolcom a rýchlostných ciest z Košíc do Zvolena a Lučenca do Bratislavy, ktoré by pretínali centrá na juhu Slovenska. SMK taktiež požaduje obnovenie viacerých mostov cez rieku Ipeľ a spojenie Bratislavy rýchlostnou komunikáciou s maďarským Szombathely.

Predseda SMK Pál Csáky nedávno ČTK povedal, že strana sa bude usilovať zlepšiť spojenie slovenského juhu s Maďarskom, pretože vláda Roberta Fica vraj zanedbáva infraštruktúru tohto regiónu. Kabinet totiž uprednostňuje najmä dostavanie diaľnice z Bratislavy do Košíc cez Žilinu a rýchlostnej cesty do Zvolena cez Nitru. Nedávno však vláda vyhlásila, že chce dostavať cestu z Košíc do Zvolena do roku 2012 miesto roku 2017 a Fico tvrdil, že do konca volebného obdobia by sa mala dokončiť aj cesta do Miskolca.

Farkas dnes nevedel vyčísliť, koľko by uskutočnenie návrhov SMK stálo. Strana by ich podľa neho chcela predstaviť ministrovi dopravy, niektoré by sa dali uskutočniť aj prostredníctvom ich starostov či krajských poslancov a s pomocou eurofondov. V neskoršom období SMK chce, aby sa dostavali ďalšie mosty na Ipli alebo modernizoval železničný koridor z Bratislavy do Štúrova cez Nové Zámky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu